Gazdaság

2011.11.18. 08:51

Fogyasztóvédők ellenőriznék az élelmiszerek szavatosságát

Az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének ellenőrzése a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezébe kerülne egy, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága albizottságának ülésén elhangzott javaslat szerint - írja a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a pénteki számában.

MTI

A Magyar Nemzet kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztériumnál elmondták, hogy a kormányprogramban megfogalmazott céloknak megfelelően a korábban három tárcához tartozó élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatok és felelősségeket a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz csoportosították. Ez lehetővé teszi a hatékony és gyors felügyeleti munkát, amit adatok is bizonyítanak. Példaként említették, hogy a magyarországi árukkal kapcsolatos jelzések száma stagnál, illetve csökken, miközben  az uniós gyorsriasztási rendszer adatbázisban az elmúlt években egyre nőtt a kifogásolt élelmiszerekkel kapcsolatos bejelentések száma. A tárca a Magyar Nemzetnek adott válaszban azt is hozzátette, hogy a társhatóságokkal kialakított együttműködés eredményeként csökkenő tendenciát mutat az élelmiszerekkel való visszaélés száma is. A centralizált élelmiszer-ellenőrzés mellett szól az is, hogy a vizsgálatokat végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál több mint 3.500 szakértő dolgozik, míg fogyasztóvédőként mindössze 450.
   
Mindként napilapnak a minisztérium egy neve elhallgatását kérő szakértője megjegyezte, negatív hatása lenne és ellentétes a racionalizálással a bizottsági ülésen elhangzott felvetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!