Gazdaság

2011.08.22. 05:17

Létszám- és bérügyekben kivárnak a vállalatok

A vállalatok a készülő jogszabályi változások miatt kivárnak a létszám-, illetve bérfejlesztési tervekkel. Ebben csak megerősíti őket a gazdasági környezet romlása, ami visszafoghatja a munkaerőpiac hagyományos őszi felfutását - írja a hétfői Napi Gazdaság.

MTI

Az már év elején világossá vált a nagyobb élőmunkaerővel dolgozó ágazatokban (például kereskedelem, építőipar, fuvarozás), hogy 2011 nem az ő évük lesz, ezért lényegében kivárásra játszottak a vállalkozások - mondta a Napi Gazdaságnak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.
   
A magyar gazdaságot húzó exportpiacok, főképp a német gazdaság lassulásáról már korábban is lehetett hallani, ehhez igazították a cégek is a működésüket és a létszámgazdálkodásukat. Dávid szerint idén már nem várható érdemi foglalkoztatásbővítés: ha nincs rendelésállomány, ha devizahitel-visszafizetési problémái vannak a vállalkozásoknak is és a vásárlóerő apad, akkor erre nincs esély. A VOSZ-nak nincs pontos adata arról, mekkora lehet a vállalkozások devizaalapú hitelállománya, de a jelenlegi piaci hangulat a jól működőket is ellehetetlenítheti. Előfordulhat, hogy a már futó - akár uniós pénzből megvalósuló - beruházásoknál is inkább elhalasztják a cégek a létszámbővítési terveket, amíg stabilabb nem lesz a gazdasági környezet.
   
Bízunk benne, hogy jövőre valamit javulhat a helyzet, akárcsak a közmunka terén - mondta Dávid -, de a tervezést nehezíti, hogy sok még a tisztázásra váró kormányzati, illetve törvényalkotási lépés. Az egyik legfontosabb kérdés a költségvetés, ezen belül az adótörvény tisztázása. Amíg ugyanis a vállalkozások nem látják, hogy a kormány milyen GDP-növekedési, inflációs, beruházási, foglalkoztatási és fogyasztási pályával számol, addig fölösleges is béremelésekről, létszámfelvételről beszélni - utalt a főtitkár a nemrégiben elfogadott elvárt béremelésről szóló törvényre, illetve a Munka törvénykönyv (Mt.) tervezetében lévő passzusra, amely szerint jövőre a kormány már egyedül, rendeletben határozná meg a minimálbért - áll a lapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!