Foci

2011.08.04. 20:32

Francesco Totti és a többiek

Ha figyelembe vesszük, hogy az akkoriban kisgazda irányítás alatt álló Fradi 2000-ben a kontinensen inkább a harmadik, mintsem a második vonalba sorolt horvát Dinamo Zagrebet tudta elcsábítani centenáriumi ünnepségére, le a kalappal a Vasas előtt. Ők ugyanis igazi sztárgárdát, az olasz AS Romát hozták Budapestre.

Horog László

A szerdai meccs előtt ha nem is borult bordó-sárgába a Puskás-stadion környéke, sokan jelezték, hogy az alakulatnak drukkoltak. Bár több világsztárja akad a talján egyletnek, az összes szurkoló hátán Totti neve díszelgett. A Barcától megszerzett húszéves spanyol, Bojan Krkic és a Marseille-ből igazolt argentin Gabriel Heinze ezúttal mutatkozott be a római gárdában. Előbbi gyorsan megmutatta, elképesztő labdarúgó, azt csinált az angyalföldi védelemmel, amit akart, előbb Perrottát hozta helyzetbe, majd zúzó kapuvasat lőtt. Gólt azonban nem, a piros-kékek nagyon tisztelték ellenfelüket, érthetően nem akartak túlzottan kitámadni, ami magában hordozta a veszélyt, hogy nagyon megszórják őket. Az első félidő derekán a legnagyobb tapsot Francesco Totti szögletei jelentették, a szögletzászlók környékén helyet foglaló magyar drukkerek hosszasan ünnepelték a veterán ikont, aki mosolyogva fogadta a gratulációkat, köszönetét kifejezve, többször ki is intett az őt éltetőknek.

Kár, hogy a várt 15 ezres tömeg elmaradt – az esemény és az ellenfél megérdemelte volt ezt a létszámot -, hétezren lézengtek a lelátókon. Igaz, az érdeklődésnek nem tett jót, hogy az angyalföldiek visszafogottan kezdték a hazai szezont, három vereséggel a tabella utolsó helyén szerénykednek, ami nem kifejezetten jó kedvcsináló egy ilyen találkozó előtt. A Roma takaréklángon égett, hidegfejű profikhoz illően letudták a derbit, de arra ügyeltek, hogy túlzottan ne fáradjanak el és meg ne sérüljenek. Egy gólt azért találtak, a kezdőcsapatba igyekvő fiatal, Viviani révén, a megpattanó lövés túljárt az ellenkező sarokra mozduló, a mérkőzésen egyébként kifejezetten jó teljesítményt nyújtó Ilizi kapuson, 0-1.

A meccs utáni sajtótájékoztatón mindkét mester bőven kapott kérdéseket. Az AS Roma élére nemrég kinevezett Luis Enrique Martinez Garcia higgadtan válaszolgatott, a Vasas mestere, Komjáti András csapat bajnoki szereplését firtató pikírt megjegyzésre azt válaszolta, nem kell elrontani az ünnepet, nagy megtiszteltetés volt az olasz sztárklub ellen futballozni, meglátása szerint játékosai megtették a magukét, amit tulajdonképpen meg is felelt a valóságnak.

Közös fotókra érthetően többen vágytak Enriquével, egyik érdeklődő az áhított fénykép elkészülte után világgá kürtölte: hajrá Barca! Ezzel egyértelművé tette, hogy a rómaiak helyett a katalánoknak szurkol. A tréner mosolygott, majd jelezte, ő is így gondolja. A Barcelona B-től került a nyáron az olaszokhoz, ha a magyar hívő a Realt említve kurjantja el magát, a szakvezető vélhetően arra is bólinthatott volna. Pályafutását ugyan a Gijonban kezdte, ez a klub az anyaegyesülete, majd öt évet töltött a királyi klubban, mielőtt a gránátvörös-kékekhez igazolt a kilencvenes évek elején.

Közben a Vasas elnöke, Markovits László fogadta a gratulációkat. Tőlem azért, mert a centenáriumot méltón ünnepelték. Kérdésemre, miszerint pontosan mennyi volt az olaszok fellépti díja - ugyanis csak találgatások láttak napvilágot, 200 és 300 ezer euró került szóba a Roma érkezése kapcsán -, azt mondta, az összeg nem publikus, előbbihez áll közelebb. Hozzátette, Tottiék jövetele nem csak a sportklub, sőt, nem is igazán az SC, sokkal inkább a futballcsapatot működtető gazdasági társaság vezetőinek érdeme. Először az Internazionaléval vették fel a kapcsolatot, ám a milánóiak jóval többet kértek, így került képbe az AS Roma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!