Foci

2012.09.05. 06:43

Exvidista a belga kapuban

Székesfehérvár - A múlt héten valósággá vált, amiről álmodtunk: a Videoton labdarúgó-csapata a Slovan Bratislava, a Gent és a Trabzonspor kiejtésével az Európa Liga csoportkörébe jutott.

Bobory Balázs

És nincs megállás: bár a bajnokságban a válogatott andorrai, majd hazai, Hollandia elleni világbajnoki selejtezőmérkőzése miatt kéthetes szünet van, a Ligakupa idei sorozata éppen most kezdődik. A Vidi szerdán, 18 órakor Kaposváron kezdi meg szereplését, majd szombaton a Sóstói stadionban fogadja a Lombard Pápát. Paulo Sousa vezetőedző egyetlen alkalommal sem felejti el hangsúlyozni: bármilyen vetélkedésben indul el együttese, győzni akar a végén, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a Ligakupát sem fogja félvállról venni a piros-kék gárda, legfeljebb tényleg többet jutnak szóhoz azok a játékosok, akik az EL-összecsapásokon kevesebb szerepet kaptak a szakmai stábtól.

Mert abban is biztosak lehetünk, ha már a Vidi belépett Európa második legrangosabb sorozatába, akkor nem akar pofozógép lenni a papíron erősebb együttesek között. A fehérváriak szeptember 20-án a KRC Genk otthonában kezdik meg az egész ősszel, sőt, tél elejéig tartó menetelésüket, és ha már eddig álmodtunk, miért ne álmodnánk tovább: jó lenne, ha tavasszal is nemzetközi tétmeccsen kellene szerepelnie a Videotonnak...

Amint már említettük, Paulo Sousa legénysége számára a Genk jelenti az első akadályt, így ismerkedjünk meg egy kicsit az elmúlt évek egyik legsikeresebb belga együttesével, amely tavaly még a Bajnokok Ligájának csoportkörében szerepelt, mégpedig nyomott is hagyott maga után, hiszen hazai pályán sem a Chelsea, sem a Bayer Leverkusen, sem a Valencia nem tudta legyőzni a két magyar légióst, a kapus Köteles Lászlót és az azóta az olasz Genoába igazoló Tőzsér Dánielt felvonultató csapatot. Bár idegenben több pofonba is beleszaladt a Genk, a városban így is hősök lettek a BL-ben szereplő futballisták.

Ám hiába vitézkedett a Bajnokok Ligájában a belga csapat, a bajnokság ráment a nemzetközi szereplésre, így csak az Európa Ligában indulhatott idén a Genk, amely a harmadik fordulóban Aktobét kettős győzelemmel búcsúztatta, majd a playoffban megszenvedett a svájci Luzernnel, de 3-2-es összesítéssel bebocsájtást nyert a csoportkörbe, ahol a Vidin kívül még a portugál Sportig Liszabonnal és a svájci Basellel csap össze.

A Genk háromszoros belga bajnok (1999, 2002, 2011), a kupát ugyancsak három alkalommal (1998, 2000, 2009) kaparintotta meg. Az egyesület 1988-ban  az 1923-ban alapított KFC Winterslag és az 1919 óta létező K Waterschei SV Thor Genk fúziójával jött létre. A klub történelmének részese egy jelenlegi Videoton-játékos is: Tóth Balázs 2007 és 2011 között úgy állt négy évig szerződésben a genkiekkel, hogy az utolsó szezont a holland élvonalbeli Venlónál töltötte. Tébé közkedvelt játékosa volt az együttesnek, így biztosan tapssal fogadják majd a belga drukkerek.

De nem csak a Videotonnak van közvetlen informátora az ellenfélről, a Genk alkalmazottja ugyanis 2009-től Köteles László, aki 2002 és 2004 között Székesfehérváron is védett, igaz, a felnőttcsapatban nem mutatkozhatott be. Presztízsből sem lesz hiány szeptember 20-án, a nyitómeccsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!