Foci

2012.09.20. 21:27

A Genk 3-0-ra verte a Videotont az EL csoportkörének nyitányán

Genk - Először kapott ki a Videoton labdarúgócsapata az Európa Liga 2012/2013-as sorozatában: a csoportkör 1. fordulójában a Genk bizonyult jobbnak a piros-kékeknél.

MTI/AP

Méghogy unalmas lenne a város? Csütörtökön biztos nem!

Azon túl, hogy a Genk és a Videoton éppen ma kezdte meg egymás elleni szereplését az Európa Liga csoportkörében, a nap a piacozásé volt a körülbelül 65 ezer lelket számláló belga városban. A zöldségesek kiváló minőségű árut kínáltak a standokon, hatalmas lakókocsikból szállt a kolbász, hot dog és hamburger illata, nem sokkal arrébb pedig friss tengeri herkentyűket lehetett vásárolni. A ruhás standok között el lehetett veszni, a forgatagot pedig nem csak a turista, hanem láthatóan a helyi lakos is élvezte, tele voltak a kávézók, fogyott a fekete, dél körül pedig már a messze földön híres belga sör is...

A sárga nedű pusztításában élen jártak az időközben Genkbe érő fehérvári drukkerek, akik gyorsan elfoglalták az egyik kricsmi teraszát.

- Szerintem 2-1-re nyerünk, egy Vinícius-fejesgólt mindenképpen érzek és szerintem a másikat Oliveira rúgja - mondta fehér Vidi-mezben Metykó Tibor, a szurkolói csoport szóvivője.

"A próféta szóljon belőle" - gondoltuk és máris próbáltuk megtudni, vajon a hazai szurkoló mit gondol a párharcról:

- Bevallom, nem ismerem a magyar csapatot. Erős? Jó játékosaik vannak? - kérdezett inkább vissza az egyik kávézóban ücsörgő középkorú hölgy, aki udvarisan azzal búcsúzott: győzzön a jobb csapat.

Nem sokkal később a helyére lehuppanó kalapos bolttulajdonos sem volt képben a fehérváriakat illetően, ennek ellenére nem volt benne biztos, hogy a Genknek könnyű dolga lesz.

- Egyelőre nem jó a támadójátéka Mario Been csapatának és ahogy olvastam a lapokban, a Videoton pedig pont a védekezésben erős  - fejtegette. - Egyébként tetszik a stadionunk? Sajnos nem lesz tele, a duplájára emelték a jegyárakat a nemzetközi meccsre, ráadásul a tévé is közvetíti a találkozót.

Attól azért nem tartottunk, hogy a 25 ezres létesítményben rossz lesz a hangulat. Abban is biztosak voltunk, hogy az érkező fehérvári drukkerek kitesznek magukért, sőt erősítést is kaptak, hiszen sok magyar él Brüsszelben is. Sian Kovac pedig a stadionnál szólított le bennünket azzal, hogy a nagymamája és a felesége is magyar, de Genkben él és mindenképpen a Vidi-táborban akar szurkolni a piros-kékeknek. Össze is hoztuk néhány fehérvári drukkerrel, kisvártatva együtt baktattak a vendégszektor felé.

Egy órával a meccs előtt már az összeállítások is ismertté váltak, Paulo Sousa a Trabzonspor elleni idegenbeli meccshez hasonlóan most is Torghelle Sándorral kezdett elöl, Gyurcsó helyett pedig Walter kapott lehetőséget.

Tóth Balázst nagy szeretettel és egy drapériával is fogadták korábbi sikerei színhelyén, a 2. percben viszont az első lövés is az ő nevéhez fűzödött, de a labda a hazai kapus ölében halt el. A Genk nem rontott neki a Vidinek, a fehérváriak ügyesen adogattak, bár többet volt a labda a hazaiaknál. A 22. perc olyat hozott, amilyet Pozsony óta nem láttunk: Stopirát verte meg a bal szélen Buffel, beadását pedig Vossen 5 méterről a kapuba fejelte, 1-0. Innentől a Genknek tényleg semmi nem volt sürgős, a Videoton pedig nem adta fel pozícióit, kevés volt az izgalom. A vendégeknek egy lehetősége akadt a 45. percben, de Walter keresztpassza mindenki előtt elment.

A fordulás után természetesen belement a nyílt játékba a Fehérvár, ennek megfelelően a genki kontrák is életveszélyesek voltak, Bozsovics kétszer is hatalmasat védett, egyszer pedig kapufára imádkozta Vossen fejesét... A Videoton sokkal bátrabb volt, Van Houtnak is akadt dolga Sándor, vagy éppen Gyurcsó lövéseivel, de magabiztos volt a belga hálóőr. A 78. percben eldőlt egy kontra végén a meccs, megfordult a szereposztás, ezúttal Vossen adott be balról, Buffel pedig 6 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, 2-0. A hosszabbításban még De Ceular is lőtt egyet, 3-0 a vége.

A nemzetközi porondon rutinosabb csapat megérdemelten nyert, mert kíméletlenül kihasználta a magyar együttes hibáit.

Jegyzőkönyv

KRC Genk-Videoton FC 3-0 (1-0)

Genk, 12 000 néző. Vezette: Duhamel, Boisdenghien, Capelli, Gautier, Millot (franciák)

Genk: Van Hout - Dani Fernandez, Simaeys, Koulibaly, Hamalainen - Buffel, Gorius, Hyland, Joseph-Monrose - De Ceulaer, Vossen. Vezetőedző: Mario Been.

Videoton: Bozsovics - Brachi, Caneira, Vinícius, Stopira - Tóth B., Mitrovics - Oliveira, Sándor, Walter Lee - Torghelle. Vezetőedző: Paulo Sousa.

Csere: Dani Fernandez helyett Nadson (77. p.), Joseph-Monrose helyett Plet, Vossen helyett Kumordzi (85.), illetve Oliveira helyett Gyurcsó (58.), Tóth B. helyett Kovács I. (65.), Torghelle helyett Nikolics N. (72.)

Sárga lap: Brachi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!