Katar 2022

2022.12.15. 15:31

Franciaország bejutott a vasárnapi fináléba

Gróf András

Doha, 2022. december 13. Didier Deschamps francia szövetségi kapitány (j) és Kylian Mbappé a válogatott dohai edzésén 2022. december 13-án. Franciaország december 14-én Marokkó ellen játszik a katari labdarúgó-világbajnokság elõdöntõjében. MTI/EPA/Martin Divisek

Fotó: Martin Divisek

A Franciaország nem adott ki magából mindent, de így is 2-0-ra legyőzte az eddigi meglepetéscsapat Marokkót a katari világbajnokság szerdai elődöntőjében, így bejutott a vasárnapi fináléba. 

A franciák remekül kezdték az összecsapást, hiszen már az ötödik percben megtették azt, ami eddig ezen a világbajnokságon senkinek sem sikerült, a balhátvéd Theo Fernandez révén gólt rúgtak Marokkónak. Ez alaposan felborította a mérkőzés előzetes forgatókönyvét, mivel az eddig elsősorban védekező afrikai válogatottnak futni kellett az eredmény után. A nyíltabb futballnak köszönhetően Giroud kétszer is növelhette volna az előnyt, de első alkalommal a kapufát találta telibe, másodszor pedig az üres kapu mellé perdített. A második játékrészben a marokkói válogatott játékosai megmutatták, hogy nem csupán az ellenfél játékának elrontásához értenek. A franciák kapuja előtt sorra adódtak a gólhelyzetek, de a pánikban lévő védők rendre hárítottak. A hajrában a kissé már statikus Giroud helyett Thuram állt be, aki lendületet adott a pislákoló francia támadójátéknak. Az addig balszélről induló Mbappe került a középcsatár pozíciójába, ahol több területe volt a gyorsasága kamatoztatására. Tíz perccel a vége előtt Dembele helyett beállt Kolo Muani pecsételte meg az arab válogatott sorsát. Az Eintracht Frankfurt támadója a hivatalos mérési adatok szerint negyvenkét másodpercet követően, az első labdaérintésből talált a marokkói kapuba. 

A francia labdarúgás erejét mutatja, hogy a csereként beállt támadók lehet, hogy ott sem lehettek volna Katarban, ha az ide aranylabdás Karim Benzema, illetve a német bajnokság góllövőlistájának vezetője, Christopher Nkunku nem sérül meg a torna előtt. Ráadásul a Bayern München támadója, Kingsley Coman végig a kispadot koptatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!