Jegyzet

2022.11.20. 10:00

Szerintem a sorozat eddigi győztes nemzetei közül kerül ki a mostani is

Gróf András

katari vb illusztráció

Fotó: Rehan Rasheed

Az biztos, hogy az idei nem egy szokványos világbajnokság lesz. Már az időpontja is alaposan felborította a jól bevált formulát, hiszen eddig a nemzeti bajnokságok befejezését követően, nyáron rendezték meg a tornát. A katari időjárási viszonyok ugye ezt nem igazán tették lehetővé, hiszen a nyári hónapokban kibírhatatlan a hőség a térségben. A tornával kapcsolatban az egyik legkomolyabb kérdést sokáig a szállások hiánya jelentette, ugyanis nincs az országban elég hotel a csapatok, hivatalos emberek, munkások és turisták elhelyezéséhez. Ezért alakítottak ki a szervezők konténerfalvakat, illetve bérelnek szállodahajókat. Az illetékesek szerint így 130 ezer szoba elérhető éjszakánként a világbajnokság alatt. 

A mérkőzéseknek nyolc lenyűgöző stadion ad otthont. A közel-keleti ország eredetileg tizenkét arénában tervezte lebonyolítani a futball csúcseseményét, de a növekvő költségek miatt végül csökkentette a stadionok számát. Ezek közül hat létesítmény teljesen új, egy átépített, egy pedig felújított, mindegyikben legalább hat csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. Az eddig világbajnoki címet szerző nyolc ország közül egyedül a négy bajnoki elsőségig jutó Olaszország meglepetésre nem jutott be az idei mezőnybe. Az öt aranyéremmel büszkélkedő Brazília, a szintén négy alkalommal nyertes Németország, a két-két trófeát begyűjtő Argentína, Franciaország és Uruguay mellet az egyszeres bajnok Anglia és Spanyolország is a mezőny tagja. Szerény véleményem szerint ez a lista nem fog bővülni. Amennyiben szűkíteni kellene a kört, akkor az Argentína, Franciaország, Németország, Brazília négyes valamelyikére voksolnék.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!