A jogász válaszol

2020.11.28. 11:00

Szomszédjogi szabályok

Egy jó szomszéd áldás, ha azonban valaki kevésbé szerencsés, akár az olyan helyzetek is komoly vitákat szülhetnek, mint hogy kit és mennyire zavar néhány átlógó faág, vagy éppen kié az azon termő gyümölcs.

duol.hu

A szomszédjogokra vonatkozó törvényi rendelkezések igyekeznek minél pontosabban és egyértelműbben szabályozni, hogy mihez van jogunk nekünk és szomszédainknak, és mihez nincs.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Sokan gondolják úgy, hogy a saját lakásukban azt csinálnak, amit akarnak, ha azonban a jog hagyná, hogy ez az elv érvényesüljön, az emberek nem tudnának megélni egymás mellett. Ezért a tulajdonosi jogoknak is van egy korlátja, ezt szomszédjognak nevezik.

A szomszédot először szóban vagy akár írásban is fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat maga metssze le, mert az zavarja önt a kert rendeltetésszerű művelésében. Ha erre a felszólítás ellenére sem hajlandó, akkor ön a szomszédja költségére is elvégeztetheti az áthajló ág eltávolítását.

Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására, a bíróság a fa kivágására pedig csak a legvégső esetben utasíthat.

Például a tető felújítása az ingatlan rendes használatához tartozik, tehát az ágak levághatók.

A ház tulajdonosa jogosult, hogy a csatornáját eltömő ágakat, tűleveleket (amit a szomszéd telkén lévő fa okozott) a szomszédja takarítsa ki, vagy a szomszéd költségén a tulajdonos végeztesse el.

A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi; az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!