Az első ünnepség, amely szimbolikusan az új élet kezdetére készíti fel a diákokat

2019.12.07. 20:00

Szalagavató: hol a boldogság és a szomorúság karöltve jár

A szalagavató körüli időszak egyszerre jelenti valami új kezdetét és a búcsút a megszokottól a végzős középiskolások számára. A fiatalok úgy vélik, a terhek elengedésére legjobb módszer a bulizás és – az esetek többségében – a velejáró alkoholfogyasztás. Szakember szerint az ünneplés kísérőjelensége olykor a rohamivás, amitől durván elfajulhat az örömteli szórakozás. Érdemes tudni, hogyan kerülhető el, hogy rossz vége legyen a bulinak.

DH-összeállítás

Fotó: archív

A szalagavató az első olyan ünnepség, amely szimbolikusan az új élet kezdetére készíti fel a végzősöket, akikben egyszerre vegyül az izgatott várakozás, a búcsú torokszorító érzésével. Az időszak azon első lépések felé mutat, amelyeket a diákok még félve tesznek meg új életük irányába, miközben tisztában vannak az elkerülhetetlen búcsúzással. Rájuk vár a folyamat, hogy elszakadjanak egy olyan védőháló­tól, amely addig hidat képezett a gyerekkoruk és a felnőtté válásuk rögös útja között.

A felnőtté válás küszöbén

Boldogság és szomorúság karöltve járnak ilyenkor, vegyes érzések kavarognak. A diákok nosztalgikus és örömteli érzésekkel, felfokozott hangulatban indulnak neki a szalag­avató bál estéjének.

A felnőtté válás küszöbén többségük már megtapasztalta, milyen alkoholt fogyasztani. Természetesen elvétve ugyan, de akadnak olyanok, akiknek a szalagavató buli az első apropó arra, hogy megkóstoljanak valamilyen szeszesitalt.

Nagyon sokat készültek a bánkisok tavaly is, hogy tökéletes legyen a tánc, a ruha, a frizura a keringőn
Fotó: archív

Ne csorduljanak túl az érzések

Sokan úgy érzik, megérdemlik, hogy kirúgjanak a hámból – pedig a mértéktartás ilyenkor elengedhetetlen Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember szerint. Úgy véli, fontos, hogy ne csorduljanak túl az érzések, és ezzel együtt a poharakban az alkoholtartalmú italok sem, mert egy olyan esemény megélését ronthatja el, ami normális esetben csak egyszer van az ember életében. A szakember megjegyezte, főként a környezet és a család határozza meg, hogy ki, hogyan viselkedik ilyen helyzetben. Mi lehet az arany középút? Nem szabad elfelejteni, hogy éhgyomorra a kicsi is megárt! A szalagavató ünnepség a vidámság mellett rengeteg stresszel jár: van, aki beszédet mond, vannak, akik keringőt táncolnak, az sem mindegy, hogyan sikerül a lányok frizurája. Azon a napon mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából.

Előfordul, hogy háttérbe szorul az étkezés, ilyenkor veszélyes, ha éhgyomorra isszuk az első italokat. A szituáció odáig is elfajulhat, hogy az egyik legfontosabb napból kevés marad meg másnapra az érintettek emlékezetében.

A bulit minden végzős diák nagyon várja Fotó: Shutterstock

Mértékletesség

A mértékletesség a kulcs­szó. A finom és minőségi italok esetében is a legfontosabb, hogy ésszel igyanak. A szakember szerint, nemcsak magukra, hanem társaikra is oda kell, hogy figyeljenek a diákok. Amennyiben valaki rosszul lesz, segítséget kell hozzá hívni.

(Forrás: Napló/BRM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában