nagy segítség lehet

2019.07.20. 18:00

Okosotthon, ami figyelne

Az új magyar fejlesztésű okosotthon figyelemmel kíséri, hogy mit csinál a lakója, és folyamatosan emlékeztetőket küld neki. A prototípus rangos díjat söpört be a Digital Health Challenge elnevezésű nemzetközi versenyen.

mw

„Háromperces melegítés!” vagy „Vedd le a tűzhelyről a levest!” feliratú emlékeztető cédulák jelennek meg az idős emberek konyhájában az új magyar fejlesztésű okosotthonoknak köszönhetően. A Drukka Digitals cég egy olyan megoldás kidolgozását állította középpontba, amely állandó emlékeztetőket küld az egyedül élő idős embernek azokról a feladatokról, amelyeket nem szabad elfelejtenie. Például ki kell kapcsolni a sütőt vagy bezárni a bejárati ajtót. A veszélyesnek ítélt helyeken elhelyezett bluetooth jeladók egy applikáción keresztül küldenek értesítést a beteg számára az elvégzendő feladatról, és ha nem reagál, először LED fényekkel, majd a gondozó értesítésével segítik a veszély elkerülését. – Azért a demenciával élő beteget választottuk, mert világszerte jelenleg körülbelül 50 millióan szenvednek demenciában, és minden évben körülbelül 10 millió új beteget diagnosztizálnak, azaz sokakat érint a probléma.

A veszélyesnek ítélt helyeken elhelyezett jeladók segítenek a baj elkerülésében
Fotó: pixabay

A prototípus, amit a versenyen elkészítettünk, teljesen működőképes volt, de emellett készítenünk kellett egy üzleti tervet is, amely három különböző csomagot foglalt magába, amelyek egyre több és több funkcióval bírtak, hogy a beteg állapotának rosszabbodásával a rendszert lehetséges legyen ehhez igazítani – közölte a Magyar Nemzettel Molnár Noémi, a Drukka Digitals projektmenedzsere a németországi Digital Health Challenge elért helyezés után. A Digital Health Challenge a kontinens egyik legelismertebb szakmai versenye, amelyen a legjobb szakemberek gyűlnek össze, hogy előre meghatározott egészségügyi kihívásokra valós, a mindennapi életben alkalmazható innovatív megoldásokat dolgozzanak ki. A háromnapos rendezvény fókuszában idén a digitalizációnak és az adatelemzésnek az egészségügyre gyakorolt hatása állt. A Drukka Digitals által kidolgozott megoldás elnyerte kategóriájában a legjobb prototípusért járó díjat.

Elmélet helyett életszagú megoldásokat mutatnak

A cég nemcsak fejlesztéseket végez, hanem részt vesz a startup-ökoszisztéma képzésében is. A Drukka Startup Academy kezdeményezés célja, hogy tapasztalt startupvezetők, befektetők, szakemberek segítségével készítsen fel saját startup alapítására és vezetésére. Nem elméletet tanítanak, hanem életszagú feladatokon át ismertetik a startupépítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában