Jó illatok, finom ízek, remek zene és barátságos vendégszeretet

2020.08.24. 11:30

Lecsós fesztivál Baracson

A településen először rendezték meg a lecsófesztivált, amely egy gasztronómiai zenés program volt a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége szombatján. Tizenhárom csapat nevezett a lecsófőző versenyre, ami délután a tűzgyújtással annak rendje és módja szerint el is kezdődött.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Fél öt körül már Kristofory Valter katolikus plébános atya szentelte meg a kenyeret, és kért áldást a résztvevőkre. Felhívta a figyelmet, hogy este hat órától ünnepi misét celebrál a templomban, amelyre várja a híveket. A főző csapatoknak öt órakor kellett leadni a zsűrizésre szánt ételeket, majd miután az ítészek végigkóstolták a sok, különböző ízesítésű, összetételű lecsókölteményt, következett az eredményhirdetés.

A zsűri elnöke, Mezei Zsolt (Dunaújváros általános ügyekért felelős alpolgármestere – a szerk.) elmondta, hogy nehéz dolguk volt a döntés meghozatalánál, és csupán pár pontos különbség volt a zsűrizett ételek között, de dönteniük kellett, aminek eredményeképpen a következő helyezések születtek. Harmadik helyezett lett a 11-es csapat, Gubits Krisztina és barátai. Az ezüst fakanalat a Nyugdíjas Csapat nyerte meg, az arany fakanál pedig Major János és baráti köre „markát ütötte”. A különdíjat a zsűri döntése szerint a Dunaújvárosból érkezett Szivárvány Csapat kapta.

Jövőre újra megrendezik a lecsófesztivált

A Baracsi Egymásért Baráti Egyesület szervezésében valósult meg ez a fesztivál, így nyilván mint szervezők, az egyesületi tagok nem indultak a versenyen, ettől függetlenül háromféle lecsót készítettek a helyszínen. Volt cigány lecsó csirkével, vargányás lecsó és klasszikus lecsó kolbásszal és tojással.

A cigány lecsót volt szerencsénk megkóstolni az egyesület vezetőinek vendégszerető invitálására, és nem is kellett csalódnunk, remek ételt kaptunk nagyon finom kovászos kenyérrel. Szubjektív ítészkedést nem hajtottunk végre a versenyen indulók főztjét minősítve, de Schilinger Mihály ételét megkóstoltuk, mert a zsűrizésre hozott kis terülj-terülj asztalkájuk vizuálisan nagyon megkapó volt. Csípős lecsót készített nokedlivel, kínált hozzá tejfölt, sőt még egy villányi rozé bort is választott mellé, és az egészet lekísérendő nagyon finom házi süteményt kóstolhattunk. Egyben, nagyon harmonikusak voltak az ízek, köszönjük még egyszer.

 

A színpadi programokkal a szervezők tisztelettel megvárták a szomszédos templomban megtartott szentmise végét, majd a RockBox csapott a húrok közé, őket pedig a Siófokról érkezett The Freakend zenekar követte, és ők húzták a talpalávalót egészen a fesztivál zárásáig.

Az első baracsi lecsófesztiválon kicsik és nagyok is kedvükre megtalálhatták a kikapcsolódást, nemhiába a szervezők be is jelentették, hogy jövőre újra szeretettel várnak mindenkit a második lecsófesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!