Népszerűek az egészségnapok a településen

2019.04.09. 20:00

A legjobb gyógymód mindig a megelőzés

Nagyon népszerűek Nagyvenyimen az évente két alkalommal megtartott egészségnapok. A hagyományos tavaszi rendezvényen jártunk, ahol ezúttal dr. Zseli József körzeti háziorvos volt a program házigazdája. Ismeretterjesztő előadások, egészségállapot-felmérések, szűrések álltak a résztvevők szolgálatára.

Horváth László

Április 6-án délután alig lehetett beférni a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár épületébe, ahol az évek óta nagy érdeklődéssel kísért tavaszi egészségnap zajlott. Értékes információkhoz juthattunk a közegészségügy aktuális kérdéseivel kapcsolatban dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatójából. Képet kaphattunk a vöröskereszt nagyvenyimi alapszervezetéről, s arról, miként legyünk fittek. Adorján Zsuzsa illóolaj-szakértő pedig az illóolajoknak a gyógyításban betöltött szerepét járta körül. Részt vehettünk melanoma-, psa-, vércukor-, vérnyomás-, arteriográfos vizsgálatokon. Az egészségnap házigazdájaként Zseli Józsefet és előadóként a nem régen országos tiszti főorvossá kinevezett dr. Müller Cecíliát kérdeztük a szűrések fontosságáról, hasznosságáról és tapasztalatairól.

Dr. Zseli József háziorvos és dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelten fontosnak tartja a megelőzést, egészségünk tudatos megőrzését Fotók: Horváth László

– Kifejezhető százalékos arányban is, hogy milyen hatásai vannak a szűréseknek?

– Feltétlenül! Nem elég hangsúlyozni, hogy ezek a szűrőprogramok azért szükségesek, mert általuk időben észrevehetők a betegségek, amelyek később potenciálisan komolyabbak, akár halálosak is lehetnek. Ezek a programok jó eséllyel még időben kiszűrik a gondok kezdetét. Éppen ezért jó lenne, ha minél többen részt vennének az államilag is támogatott eseményeken. Nagyvenyimen az önkormányzat is támogatja a programokat. Minden szűrésen és minden betegségnél más a szűrési találati arány. Például a vastagbélrák, a méhnyakrák és hasonló betegségeket megelőző állapotnál nagyjából 10–20 százalék.

Sokan vesznek részt Nagyvenyimen az egészségügyi szűrőprogramokon

– A fiatalabb vagy az idősebb korosztályt könnyebb megszólítani?

– Az idősebbek egészségtudatosabbak, ők általában eljönnek. Van egy réteg, amelyet egyáltalán nem lehet bevonni. A fiatalok pedig egészségesnek tartják magukat. Tehát van még mit tenni a programok népszerűsítésében. Venyimen szerencsére népszerűek ezen alkalmak, ahol a szűréseken kívül ismeretterjesztő előadásokkal is próbáljuk az egészségtudatos szemlélet felé terelni az embereket.

Dr. Müller Cecíliát is megkérdeztük, hogy a magyar egészségügyben mennyi életet és pénzt lehet megspórolni a szűrővizsgálatok minél nagyobb látogatottságával?

– Komplex kérdés, hiszen sok mindenre irányulnak a szűrővizsgálatok. Elsősorban a népbetegségekre koncentrálunk, amik a szűrést követően eredményesen gyógyíthatóak. Ezek egy része a szív- és érrendszeri megbetegedések közé tartoznak, amit ki lehet szűrni háziorvosi segédlettel. Viszont ami most zajlik, az főleg a rákos, daganatos rossz­indulatú megbetegedések korai vizsgálata, hiszen időben diagnosztizálva teljesen gyógyíthatóak. A most folyamatban lévő népegészségügyi szűrés a nőket célozta meg. A mammográfia vizsgálatok kétévente ajánlottak, a méhnyakrák-szűrés háromévente lenne esedékes. Most indul uniós forrásból az 50–70 év közötti lakosságot megszólító vastagbélrák-szűrés. Örömmel mondhatom, hogy Nagyvenyimen mind a két háziorvos jelentkezett a programra. Ez a korosztály a teljes populációra kiterjed és itt már kapcsolódhatnak a férfiak is. Sajnos az említett betegség első helyen van Magyarországon. Számokban talán nem is mérhető, ha sikerül időben kiszűrni. A vizsgálat alatt nem csak a szűrés, de már a gyógyítási szakasz is megtörténik, mivel a rákos állapotot megelőző stádiumban az esetleges polipokat eltávolíthatják. Nagy szeretettel arra ösztönzöm azokat, akik kapnak meghívót a vizsgálatra, jelenjenek meg a háziorvosnál.

– Nemzetközi viszonylatban hogy áll hazánk a szűrések, a programok, s ezek népszerűsítése terén?

– Nagyon sokan foglalkoznak megelőzéssel Magyarországon. A szűrés már egy másodlagos megelőzés. Rengeteg olyan uniós projektünk is van, ami már egészen óvodás kortól igyekszik beleplántálni a tudatba, hogy a megelőzés az mindenek előtt való. A legeslegjobb, ha a betegség létre se jön – mondta az örök érvényű igazságot dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában