fogyasztói szokások

2019.07.03. 06:49

Sugarasúszójú csontos hal a magyarok kedvence

De még az is csak ritkán kerül az asztalra.

Forrás: Shutterstock

Nem változtak a hazai fogyasztói szokások az elmúlt néhány év során abban a tekintetben, hogy a halhúsfogyasztás meglehetősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakra összpontosul

– írta a Magyar Hírlap szerdai számában az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) lehalászási jelentését ismertetve.

Eszerint a hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22 541 tonna volt tavaly.

A legkedveltebb halfajta továbbra is a sugarasúszójú csontos halak rendjébe tartozó ponty maradt, a tógazdaságokban termelt étkezési halak 79,5 százalékát ez tette ki. Az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,3 százalékát, a busa a 9,5 százalékát adta.

Az étkezési méretű értékes ragadozóhalak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 328 tonna volt, a tavalyelőttinél 15 százalékkal több.

Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat. A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz – emelte ki a Magyar Hírlap.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!