Életmód

2016.12.18. 16:20

Száraz bőrrel járó cukorbetegség

Világszerte 422 millió cukorbeteget tartanak nyilván, csak Magyarországon, a becslések szerint 800 ezer fő szenved ettől a betegségtől.

A diabétesz egyik fő tünet együttese a bőr állapotában mutatkozik meg, ráadásul a fekélyes, sebes szövődmények megelőzésében is kulcsfontosságú a megfelelő bőrápolás.

A cukorbetegség nemcsak a szervezet belső szerveinek működésére van hatással, hanem befolyásolja a test külső jegyeit is. Ezért a cukorbetegeknek a vércukorszint-kontroll, a diéta, a rendszeres mozgás mellett oda kell figyelniük a megfelelő bőrápolásra is, ugyanis ez a betegség növeli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. Magas vércukorszint esetén a szervezetében a normálisnál több vizelet képződik, emiatt folyadékot veszít. Ez a bőr kiszáradását okozza.

Érdemes hidratáló arckrémet, testápolót használni

Ha a cukorbetegség már károsította az idegvégződéseket, vagy csökkentette a véráramlást a szervezetében, akkor tovább nő a bőrproblémák kialakulásának valószínűsége is.

A cukorbetegek bőre általában rendkívül száraz és jellemző tünet az ebből adódó viszketés, ez súlyos esetben odáig fajulhat, hogy a bőr berepedezik, és vérző sérülések keletkezhetnek rajta. A magasabb cukorszint kedvez a gombás és bakteriális fertőzések kialakulásának, ami tovább rontja a helyzetet.

A diabéteszben szenvedőknél rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű tiszta vizet fogyasszanak egy nap (legalább 2 liter vizet), ami a bőr hidratáltságát is elősegíti. Nagyon fontos, hogy a vágásokat és karcolásokat azonnal kezelni kell, például aloe vera géllel lehet elősegíteni a kisebb sérülések gyógyulását. Általános szabály mindenkinek, aki száraz bőrrel él, hogy soha ne fürödjön forró vízben, ami tovább szárítja a bőrt. Érdemes valamilyen hidratáló tusfürdőt, majd hidratáló testápolót használni a napi tisztálkodáshoz.

A natúrkozmetikai hatóanyagok közül a manuka méz az egyik legjobb hidratáló, regeneráló szer, amelyből kéz és arckrém is készül.

A cukorbetegeknél a legtöbb probléma a lábfejen és a talpon jelentkezik először: extrém szárazzá válnak a sarkak, gombásodnak a körmök, és gombás fertőzés jelenik meg a bőrön is. A teafaolajjal készült antibakteriális, gombaölő hatású készítmények kiválóan használhatóak ilyen kockázat esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!