Életmód

2016.03.03. 19:31

Hétvége? Akkor háború!

Dunaújváros – Hogy mi is az az airsoft? Merülhet fel a kérdés. Japánból indult el világhódító útjára ez a hobbi. Ez nem más, mint háborús szimulációs játék a valódi lőfegyverek megszólalásig élethű replikáival.

Cserháti Péter Pál

Akkumulátorral működtetett légpuskákról beszélünk, ami sorozat és egyes lövésre egyaránt képes. Bár léteznek rugós, ez leginkább a mesterlövész puskákra jellemző, és gáz meghajtású „csúzlik” is. E területen főleg a pisztolyok kínálatából válogathatunk, A fegyverek 6 mm-es 0,20 g- 0,43 g-os műanyag golyókat köpködnek ki magukból, típustól függően akár 60-70 méterig is teljesen pontosan. Ezek az eszközök az emberi életre nem veszélyesek, komoly sérülés okozására alkalmatlanok. Ez a hobbi leginkább a becsületen alapszik, hiszen itt nem festékgolyók röpködnek, így a találatnak nincsen nyoma a ruhán, a játékosnak kötelessége bejelenteni, ha eltalálták. Számtalan kiegészítővel bővíthetjük felszerelésünk, katonai ruházatokból válogathat mindenki kedve szerint, taktikai mellények, fegyvertokok egész armadája vár gazdára. Természetesen komoly szabályrendszer szorítja ésszerű keretek közé hazánkban ezt a játékot. Ami többek között szabályozza a különböző fegyverek erősségét, előírja a védőfelszerelések alkalmazását.

Az Apostagi Mundér Airsoft Team és a Dunaújvárosi Airsoft Team egy nagyszerű, izgalmakban bővelkedő „csata” után Fotó: militans

A SZEM ÉS ARC VÉDELME

Többféle rácsos és plexites szemüveget és maszkot lehet kapni erre a célra. Valamint egy találatjelző kendő is kell mindenkinek, ezzel tudjuk mutatni a többieknek, ha találatot kaptunk. Az előírás szerint 16 éves kortól lehet játszani, szülői engedéllyel. Ezt a szabálygyűjteményt nevezzük az úgynevezett MASZnak „Magyar Airsoft Szabályzat”. Akkor most nézzük meg, hogyan is épül fel egy játék. Jómagam is csapattag vagyok az Apostagi Mundér Airsfot Teamnél. Nem vagyunk sokan, 10-15 főt számlál jelenleg kicsiny kis alakulatunk, de van egyesület Dunaújvárosban is, ők a DAT „Dunaújvárosi Airsoft Team”. Elég sokat játszunk közösen, de ez elmondható a többi környékbeli csapatra is. A belső szabályrendszerek, felépítések csapatonként változnak. Mi például nem gyűjtünk csapatpénzt, csak ha messzire utazunk és szükség van útiköltségre, vagy úgy nevezett nagyjátékra megyünk, ahol megszabtak egy jelképes részvételi díjat.

JÁTÉKTÍPUSOK

Minden játéknál, legyen az kicsi vagy nagy, két vagy három ellenpólust állapítanak meg. Egy-egy kisebb játékon általában 15-25 fő szokott megjelenni, de egy nagyjátékon akár 150 résztvevő is lehet. Mindig egy kitalált történet a kiinduló pont, amihez kapcsolódik az ellentáborok kialakítása és az elvégzendő feladatok sora. Ez lehet háborús konfliktus, túszmentő akció, bármi. Legutóbb Pestszentimén rendeztek egy ilyen nagy játékot. Ez a jégkorszak 2027 fantázia névre hallgatott, főszervezői G.I Joe és a Militans voltak. Ebben a háborúban két egymással szembenálló oldalt határoztak meg, amelyekhez ki-ki a maga elhatározása alapján csatlakozhatott. Ezek voltak az Északi zsoldos, és fegyveres civilek alakulatai, valamint a Déli reguláris hadsereg tagjai. A történet szerint 2027-re elfogytak a kitermelhető nyersanyagok, így az északi államok délnek vették az irányt, kalandozni, hódítani. Így már adott is a konfliktus, van egy oldal, aki területeket akar szerezni magának, és egy másik, aki ugyanezen földeket akarja mindenáron megvédeni.

TALÁLAT

Mi is történik akkor, ha valakit egy ilyen játékon eltalálnak? Itt jut szerephez a találatjelző, s mindig hangos kiáltással kell jelezni a találatot. Ezen felül lehet egy úgynevezett Medic rendszer, ahol egy kinevezett doki gyógyíthatja „sebesült” társait. Vagy ki kell sétálni a külön erre a célra kialakított kiálló pontra, ahonnan némi várakozás után folytathatjuk kalandunkat. Ha bárki kedvet kapott ennek a remek szabadidős tevékenységnek a megismeréséhez, bátran keressen fel egy csapatot. Egészen biztos talál a környezetében. Külön köszönetet szeretnék mondani a MILITANSnak. Mert rendelkezésemre bocsájtották a képeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!