Életmód

2016.02.02. 13:44

Fogyókúrás étrend a tökéletes alakért (x)

A fogyókúrás étrend nem pusztán a kívánt külső megvalósítását célozza, hanem a súlyfelesleg jelentette megbetegedések elkerülését is.

Az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár, ám néhány hetes kúrától ne várd azt, hogy tartósan is szálkás alkatnak és jó egészségnek örvendsz majd.

A shop.builder.hu szakemberei azt javasolják, hogy célszerű inkább életmódváltás keretein belül követni a fogyókúrás étrend alapelveit. Testmozgás és étkezés együttesen vezetnek a kívánt formához, ám ha a táplálkozással elrontod, úgy hiába az edzés, és a zsírégető tabletták szedése. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy az időszakos fogyókúrák helyett egy jól átgondolt, beállított étrendre van szükség, melyet életmódszerűen ajánlott követni.

Hogyan indítsuk be a fogyást?

Talán ez a leggyakrabban feltett kérdés fogyókúrás étrend kapcsán. A legfontosabb, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit a nap folyamán elégetünk, így szervezetünket gyakorlatilag rákényszerítjük, hogy raktáraiból pótolja a szükséges mennyiséget. Nem mindegy azonban, hogy milyen makrotápanyagokat fogyasztunk, tehát a szénhidrátok és a fehérjék arányára is ajánlott ügyelni.

Ennek köszönhetően ugyanis a nehezen felszabadítható zsírokat fogja a szervezet mozgósítani, és nem saját izmaiból és az elfogyasztott szénhidrátokból nyeri majd az energiát. A fogyókúrás étrendet tehát úgy célszerű összeállítani, hogy csökkentsük a napi kalóriamennyiséget és az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét, de ugyanakkor növeljük a fehérjék bevitelének mennyiségét a kalóriadeficit engedte határokon belül.

Miből mennyit fogyaszthatunk?

A szervezetnek alapvetően fehérjére, szénhidrátokra és zsírra is szüksége van a normál működés biztosításához. Fogyókúrás étrend kapcsán a legfontosabb, hogy a szervezet számára szükséges makrotápanyagokat a megfelelő mennyiségben és arányban fogyasszuk. Fehérjéből testsúly kilogrammonként 2 gramm javasolt, szénhidrátból súlytöbblettől függően 2-3 gramm. Ha megfelelően állítod össze a fehérjeforrásokat, akkor azok elegendő zsírhoz juttatják a szervezetet, és csak némi plusz esszenciális zsírsavra lesz szükséged.

Mi kerüljön a tányérra?

Az egyes makrotápanyagok közül korántsem mindegy, hogy mit fogyasztasz. A legjobb fehérjeforrásnak a sovány húsok és tejtermékek, a tojás bizonyulnak. Legjobb, ha száműzöl a konyhából minden finomított szénhidrátot, a fehér lisztet, a tésztákat, a cukrot, s helyettük előnyben részesíted az olyan egészséges köreteket, mint a zab, a bulgur, a hajdina, vagy a hántolt árpa. A barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélék remek kiegészítői a fogyókúrás étrendnek, de a zöldségek is kitűnő választásnak bizonyulnak. A gyümölcsöket inkább kerüld, ugyanis a bennük levő fruktóz nem javasolt diéta idején.

A szív-, és érrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlen esszenciális zsírokat lenmagolajból, tengeri halakból és minőségi étrendkiegészítőkből viheted be. Természetesen nem mehetünk el a nagymennyiségű folyadékfogyasztás mellett sem, melynek köszönhetően könnyebben beindul a szervezet méregtelenítése, mely nélkülözhetetlen a fogyáshoz. Ha megfelelően hidratált vagy, annak előnyeit az edzések során is megérzed majd.

Ne feledd, a diéta jóval többről szól, mint pusztán az időszakosan követett fogyókúrás étrend alapelveiről. Ha életmódváltás keretein belül teszel a súlycsökkentés és a szálkásabb alak elérése érdekében, úgy új szokásaid rögzülnek mindennapjaidban, s ennek köszönhetően hosszú távon is képes leszel tartani az elért eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!