Életmód

2015.02.08. 13:35

Rozskérdés

Székesfehérvár - A tudatos táplálkozás alapja a jó minőségű péksütemény. Egyre többfélét lehet kapni, de néha a fogyasztó, beleharapva, elgondolkozik: vajon tényleg rozsos, teljes kiőrlésű az a zsemle?

Bokros Judit

Az egyik fehérvári pékség kínálatában szerepel rozsos zsemle néven a fotón látható péksütemény. Igaz, hogy kívülről sem tűnik túl bizalomgerjesztőnek gyanúsan fényes, sötétbarna színe miatt, ám rozsosként kínálják árulta el egy gyanútlan fogyasztó a napokban, aki ezért meg is vette a péksüteményt. Aztán az otthoni fogyasztáskor először furcsán édeskés íze tűnt föl, majd az, hogy a zsömle belseje egy részen teljesen fehér mesél döbbenten tapasztalatairól az olvasó, aki joggal teszi fel a kérdést: egy rozsosnál hogy lehet ez? a vásárló persze nem tudta elhessegetni a gondolatot: talán becsapták, és csupán színezett fehér pékárut kapott?

Ennek nem lenne szabad így lennie, ám egy fotó alapján nem mond ítéletet Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság megyei igazgatója.

Az olvasó kételkedik abban, hogy ez valóban rozsos zsemle 

Azt viszont elárulta, hogy a kenyérfélékre vonatkozó jogszabályi előírásokat a magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Ez az irányelv rögzíti a búza- és rozslisztet tartalmazó kenyerek összetétel szerinti azonosítását és osztályozását is.

Ezek szerint jelentős különbség van a rozsos kenyér és a rozskenyér rozsliszt arányában - hangsúlyozza a szakember: a rozsos kenyérre előírt rozsliszt arány 15.1 és 39,9 százalék között lehet, a rozskenyéré viszont 40 százaléknál kezdődik, de akár 100 százalékos is lehet.

Miről ismerszik meg a rozskenyér? Sima felületű, héja nem cserepesedő, bélzete sok apró, azonos méretű lyukacsokat tartalmaz, lazítottsága kisebb mértékű, legtöbbször barnás színű, aromás, kellemesen savanykás ízű - sorolja a szakember, akitől azt is megtudjuk, hogy a sütőipari termékek előállításához maláta, malátakészítmény , illetve színező maláta is felhasználható, melyekkel azonban az előírt összetevők nem helyettesíthetőek, továbbá jelölni kell a felhasználás tényét. Nagyon fontos: a rozsliszt felhasználási előírást mindenkor be kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!