Opiátválság

2022.03.28. 17:50

Drogbotrányba került alapítvánnyal szakította meg a kapcsolatot a British Museum

A Louvre, a Serpentien galéria és a Metropolitan Múzeum is eltávolította a mecénás nevét kiállítótereiből.

A British Museum is törli a Sackler nevet galériáiból, termeiből és alapítványaiból.

A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú, függőséget okozó erős fájdalomcsillapítót, amely hozzájárult az Egyesült Államok úgynevezett opiátválságához.

A múzeum nem az első kulturális intézmény, amely megszakítja kapcsolatait a Sackler családdal. Többek között a párizsi Louvre, a londoni Serpentien galéria és a New York-i Metropolitan Múzeum is eltávolította a mecénás nevét kiállítótereiből. A British Museum közölte, hogy az intézményt több mint 30 éve támogató Raymond és Beverly Sackler Alapítvány kuratóriumával megállapodtak a lépésről.

A British Museum hálás az alapítvány támogatásáért, az alapítvány vezetői pedig nagyra értékelik az együttműködést a megállapodás megkötésében, mivel a múzeumban új korszak kezdődik, amelyben csodálatos gyűjteményeinket más módokon mutatjuk be a közönségnek

– fogalmazott George Osborne, a múzeum igazgatója.

A múzeum új mesterterven dolgozik, így ez jó alkalom a változtatásra.

A Purdue gyógyszergyárat több mint nyolcmilliárd dollárra, vagyis 2590 ezer milliárd forintra büntették az opiátválságban játszott szerepéért. A gyártó eltitkolta az OxyContin kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták ezt a gyógyszert. A vállalattal szemben csődeljárás indult.

Az elmúlt 20 évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása vagy túladagolása miatt hozzávetőleg félmillióan haltak meg.

Borítókép: NurPhoto via AFP / Bryan Olin Dozier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!