egyedülálló élőhely

2021.02.28. 15:13

Öt tonna sóval mentik meg a Fertőzug veszélyben lévő sós tavacskáját

A talajvíz csökkenése, a vízelvezetés és a mesterséges édesvíz beáramlása súlyosan károsította a Fertőzugban több tavacska sóháztartását.

lake in the austrian national park neusiedler see/seewinkel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Simlinger

Öt tonna sóval mentik meg a Fertő-tavi Nemzeti Park osztrák részén lévő Fertőzug veszélyben lévő sós tavacskáját. Csütörtökön a Mosonbánfalvánál (Apetlon) lévő Moschado-tónál kézzel történt meg a sószórás, amellyel a helyi károkat próbálják orvosolni – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (WWF).

A fő kihívás és feladat azonban az, hogy helyreállítsák a természetes folyamatokat.

A talajvíz csökkenése, a vízelvezetés és a mesterséges édesvíz beáramlása súlyosan károsította a Fertőzugban több tavacska sóháztartását. Száz év alatt a tavak eredeti kiterjedésének 80 százaléka károsodott, ami súlyos következményekkel jár a helyi állat- és növényvilágra.

„A pannon sósvízi élőhelyek Európa-szerte egyedülállóak. Hogy hosszú távon megőrizhessük őket, ennél sokkal többet kell foglalkoznunk a helyreállításukkal. Csak a magas talajvízszint segítheti a só rendszeres megújulását” – mondta Harald Grabenhofer, a nemzeti park kutatásokért felelős koordinátora és Bernhard Kohler, a WWF szakértője.

A hozzáadott só elsősorban a sóstó talaját állítja helyre, amelyet megviselt az édesvíz beáramlása.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!