olvasnivaló

2019.08.09. 13:30

Vihart kavart Boyd regénye

Jakab Klára

Jókora késéssel lett siker, s került a Top 50-es könyvek élére Hilary Boyd regénye, a Csütörtök a parkban. Nem is gondolnánk, hogy a most hetvenéves (!) írónőnek valójában ez az első regénye. Ami igazán megmagyarázhatatlanná teszi a regény karrierjét, hogy a 2011-es, első, papír alapú kiadás – mondjuk úgy – szerény sikert aratott, amit azzal magyaráztak, hogy a hatvan fölötti emberek romantikus érzelmi élete a kutyát sem érdekli. Aztán jó idő elteltével a regény kivárta az e-kiadást, s e formában példátlan sikert ért el, hat héten át vezette az Amazon népszerűségi listáját.

A történetben Jenny több mint harminc éve szerető hitves, odaadó anya és nagymama. Csütörtökönként sétálni viszi unokáját a parkba, az estéit pedig a férjével tölti, bár George jó néhány éve elhagyta a hitvesi ágyat. Megismerkedik Rayjel, aki figyel rá, nyitott gondolkodású és szexi. Mellette újra vonzónak érzi magát. Ettől fogva titkos találkák, a következő csütörtökre való igazgatott várakozás – és családi konfliktusok, s döntések formálják Jenny életét. Boyd regénye pillanatok alatt óriási viharokat kavart, és lett igazi kultuszkönyv, milliós példányszámú bestseller. Miért? Talán mert olyan, mindeddig tabutémaként kezelt kérdést boncolgat, mint a hatvan felettiek érzelmi élete. Szerelem és szex hatvan felett? Ha eddig nem tudtunk róla, hogy létezik ilyen, akkor Boyd bebizonyítja. A kritikusok úgy is aposztrofálták a regényt, mint „a szürke 50 árnyalata 60 felett”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!