1939–1940. ​finn–orosz háború

2019.12.23. 19:30

A Finn nép háborúja

duol.hu

Könyvajánló Ki tud róla? Talán csak a finnek emlékezetében él, mint Románia forradalma a románokéban, a magyarok ´56-ja a magyarokéban, vagy az európai népek, a szerbek, a horvátok, a bosnyákok, az albánok saját helyi függetlenségi törekvéseik a saját kis érájukban. Ki emlékszik már az 50-100 évvel ezelőtt történt dolgokra? Ez a regény lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a történelemkönyvekből meg nem ismerhető, mégis jelentős történelmi eseményekkel ismerkedjen meg az olvasó. Ez a háború inspirálta sok kis nemzet függetlenségi törekvését. A finn nép derekas kitartása motiválta azokat a népeket, amelyek mindig is harcoltak függetlenségük eléréséért.

Részlet a könyvből:

Ahogy közeledtem hozzá, egyre félelmetesebbnek tűnt. Csodálkoztam, hogy nem lőtt rám senki, még Leskonen sem. Úgy látszik, nem ragaszkodott a cigarettaadagomhoz. Ahogy egyre közelebbről hallottam a lánctalpak csikorgását, sűrűbben futkározott a gerincemen a hideg. Még nem túl régen arról álmodoztam, hogy egyszer tábornok leszek. Ez most nagyon valószínűtlennek tűnt. Előbb leszek hősi halott. Éreztem, hogy a félelemtől feszül a hólyagom. Csak nem fogok a félelemtől bepisilni? – ezen sem csodálkoznék. Még sohasem féltem ennyire. A hóra lapulva a kezemben tartott üveggel már csaknem odaértem a tankhoz, amely éppen tüzeléshez készülődve megállt.

Felemeltem a fejemet és körülnéztem. Ilyen közelről még félelmetesebbnek tűnt az acélszörnyeteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!