DH egypercese

2018.01.30. 06:45

Értágító rituálé

Sokak számára a kávézás több mint ébrentartó beavatkozás. Nem egy kávét kedvelőtől hallom, hogy hozzátartozik a napi rituáléjához, ami sokszor szerves részét képezi a társasági életnek is.

Kovács Anita

Fotó: stockphoto

Mások a kellemes illatán túl az ízét kedvelik, vagy valamilyen testi tünetet igyekeznek orvosolni a kávézással. Ilyen például a kávé értágító hatásának kihasználása. Megdöbbenve hallottam nemrégiben egy egészségügyi előadáson, hogy a kóros álmatlanságban szenvedők nem közvetlenül lefekvés előtt, hanem néhány órával azt megelőzően felhajtanak egy kisebb adag kávét. Ez ugyanis az értágító hatásának következtében biztosítja, hogy megfelelő mennyiségű oxigén kerüljön az agyba. Kvázi lényegesen nyugodtabb alvást biztosít. Kérdés, hogy előtte hány kávét hörpintett fel az illető, mert azt azért kétlem, hogy a napközben elfogyasztott öt kávé után az esti hatodik, még hiányozhat a nyugodt pihenéshez… Azonban egy dolog megnyugtatna, sőt maximálisan meg is győzne: ha brit tudósok kísérletekkel megerősítenék a fentieket. Ők, mint tudjuk, nem tévedhetnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!