Dunaújváros

2012.07.23. 05:10

Pótvizsga, hátrányos helyzetből: húsz diáknak már e hónapban becsengettek a segítők

Dunaújváros - Aki diákévei alatt részesült már a pótvizsga-felkészülés feszültséggel teli "örömében", az bizonyára együttérez az agusztus végi vizsgára készülőkkel. Pótlás hátrányos helyzetből.

Szabó Szabolcs

Nemcsak a roma gyerekeknek segít ingyenesen felkészülni a pótvizsgára a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, illetve az általa alapított nonprofit kft., hanem minden olyan hátrányos helyzetű általános iskolásnak, akinek a szülője nem engedheti meg magának, hogy magántanár foglalkozzon a gyermekével. Az újszerű kezdeményezés valóban gyermek- és családbarát, mert az iskolában gyengébben teljesítő gyerekkel szakképzett oktató pótoltatja be mindazt, amit a tanévben elmulasztott megtanulni. A szülő felkészültsége megüti a mércét, a szakemberrel egyenértékűen biztosan nem tudna segíteni a matematikában, kémiában, fizikában, irodalomban... A családokon, diákokon kívül a tanárnak is jó lehetőség ez a pótvizsgára felkészítés némi fizetéskiegészítésre. A nemzetiségi önkormányzaté a kezdeményezés és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. finanszíroz: tisztességesen megfizeti a tanárokat az  óránként 1500 forintos díjjal.


A  kft. ügyvezetője, Bánkuti Zsolt  szerint felmérték az igényeket a tanév utolsó hónapjában, tájékoztatójukat eljuttatták az általános iskolákba, és a bizonyítvánnyal együtt megkapták azok a gyerekek, akiket valamilyen tárgyból "meghúztak".  Az irodaházban három tantermet rendeztek be a gyerekeknek - jelenleg 20 diákkal foglalkoznak a pedagógusok augusztus 20-ig.
- Végre sikerült egy valóban jó ötletet felkarolni, mellé megfelelő forrást találni, így érdemben segíthetünk számos diáknak a nyári felkészülésben - fogalmazott lapunknak még a tanulmányi tábor kezdete előtt Kurucz Gergely, a Rudas középiskola pedagógusa, aki főként magyar nyelv és irodalomból pótolhatja a hiányzó, vagy megkapott témaköröket az augusztusban újrázó diákoknak. A cél egyértelmű, a húsz tanuló minél jobb eredménnyel jusson tovább az őszi tanévkezdetre.

Szerzők: Körmendi Erzsébet, Szabó Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!