Dunaújváros

2012.11.07. 21:59

Tankerületekről, fenntartásról az értekezleten

Székesfehérvár – A létrejövő járási tankerületek nem tartoznak majd a járási hivatalokhoz, hanem a Klebelsberg Intézményirányító központhoz – hangzott el a szerdai jegyzői értekezleten.

Tribolt Lajos

A köznevelési feladatokról Andavölgyi Ferenc és Szecsődi Zsuzsanna tartottak előadást. Részt vett a tájékoztatón Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke is. Ő kifejtette, hogy a szervezetük az iskolák fenntartására jött létre. Járási szinten tankerületek alakulnak, azok vezetői lesznek az igazgatók felettesei, a tankerületek pedig közvetlenül a KIK elnökéhez tartoznak. Vagyis a tankerületek nem tagozódnak be a járási hivatalokba és a megyei kormányhivatalba. Utóbbi oktatási osztálya a hatósági ellenőrzést végzi majd. A szakképzés irányítása a megyeszékhelyi tankerület feladata, így ott a létszám is magasabb lesz.

Elhangzott az értekezleten, hogy az önkormányzatoknak november 15-ig nyilatkozniuk kell, hogy a működtetést tudják- e vállalni. Pontosabban csak azoknak az önkormányzatoknak kell a nyilatkozatot megtenni, amelyek az alaphelyzettől eltérő megoldást szeretnének. Ha egy háromezer főnél nagyobb lélekszámú település nem akarja a működtetést vállalni, akkor egy bizottság vizsgálja meg a lehetőségeit. Ha a működtetés az államhoz kerül, működtetési hozzájárulást szabnak ki, remélve, hogy ez az önkormányzatokat visszatáncolásra bírja. A jövő héttől kezdődik az egyeztetés az önkormányzatokkal az átadás-átvételről, december végéig kell aláírni a megállapodásokat. Az iskolai társulások egy az egyben kerülhetnek át az új rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!