Dunaújváros

2012.10.25. 04:56

Kijózanító árak - Drága mulatság lehet a bódult állapot

Dunaújváros – Azt eddig is tudtuk, hogy a bódult állapot elérése nem olcsó mulatság, ám tetemes költséggel terheljük a közkasszát akkor is, ha a detoxban kötünk ki.

Szabó Szabolcs

Stressz a világ – foglalta össze a mindennapokban ránk háruló tervekkel kapcsolatban Jakabos Sára adjunktus, aki azt is hozzátette: szerencsés az, aki jó szenvedélyeket talál és/vagy választ mindezek leküzdésére, csillapítására. Szerdán a helyi kórház pszichiátriáján működő detoxikáló egy ügyeleti műszakjáról próbáltunk érdemben beszámolni. Most következzék néhány háttérinformáció, avagy, mindaz, ami kimaradt.

A detoxikálásért, azaz a kijózanításért korábban háromezer forintot kellett befizetni csekken a „túlélőknek”. Volt, aki ezt megtette, volt, aki nem, ám a szakember szerint egyfajta visszatartó erővel bírt. Ugyanis, a közkassza számára egy-egy, az ambulancián és pszichiátrián levezényelt kijózanítás nem olcsó mulatság. Ha nagyon bódult állapotunkban szed össze a mentő és még bizonyos fej és végtag sérüléseket is szenvedünk, akkor irány a sürgősségi. Ott költséges vizsgálatok, kezelések, majd utóvizsgálatok követik egymást, a pszichiátrián pedig jöhet némi gyógyszeres kezelés.

Mint olvashatták, sajnos bőven akad forgalma a helyi „detoxnak”. A szakember pedig kevés, azaz az egészségügy szinte egész területén napról napra erősebben tapasztalható szakember- elvándorlás és az ebből fakadó hiány e téren is megmutatkozik. A „rendes” munkavállalói korban lévő orvosokat, sokat vállaló nyugdíjas kollégák és friss rezidensek egészítik ki, sőt, van olyan orvos, aki már ebbe a „szakmába” is beletanult. Mint megtudtuk, a jelenlegi állományt is állásajánlatok tömegével bombázzák – nyugatról.

A WHO szerint ez lenne a maximum

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőttek esetében az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ – azaz a kötelező bevitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!