Dunaújváros

2012.10.12. 05:30

Búzát vetnek, csakazértis!

Dunaújváros - A szakember szerint valósággal törték-zúzták a szárazság miatt kőkeményre aszalódott talajt azért, hogy a vetőmagoknak megfelelő ágyást készítsenek. Jövőre talán jobb termés lesz...

Pekarek János

- Nem volt egyszerű a talaj előkészítése a vetéshez, de valahogy megoldottuk! - kezdte őszi beszámolóját lapunk kérésére Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.
- Hiába ígértek mást az időjárás-előrejelzők, a mi vidékünkön változatlanul nagyon kevés csapadék esett, ezért a talaj a vetés idejére is rendkívül kemény maradt - folytatta az ágazatvezető. - Hengerrel, kombinátorral, tárcsával szinte szó szerint törtük-zúztuk a földet, mire végre, nagy késéssel magágyat tudtunk készíteni az őszi árpának és a  búzának. Az árpa vetését már befejeztük, 106 hektáron vetettük el, a búzát 330 hektáron szeretnénk földbe tenni: eddig 80 hektáron végeztünk. Magához a vetéshez kiváló az időjárás, ehhez a munkához nem is kívánhatnánk szebbet, jobbat. Ha még egy kis eső is esne, ha lenne egy kis nedvesség a talajban, akkor mindent rendben találnánk... Így azonban nem tehetünk mást, mint hogy elvetjük a búzát, és reménykedünk, hogy jön majd az eső, kikelnek a magvak. Addig is szorítunk azért, hogy ne jöjjön korai fagy!



- Vetettünk őszi káposztarepcét is, 126 hektáron, annak ellenére, hogy a tavalyi vetésünk enyhén szólva nem jött be - folytatta Márkli János. - A nagy szárazság miatt idén  több mint száz hektárnyi repcét kellett kitárcsáznunk... Viszont a repce, megfelelő időjárási viszonyok között, korai árbevételt produkáló növény, ezért vállalnunk kellett a vele járó  kockázatot idén is. Egyelőre szépen kikelt, most ápoljuk, gyomirtózzuk, mert gyenge még, későn is vetettük, mivel nem volt megfelelő a talaj hozzá.
- Még tart ugyan a kukoricánk betakarítása, de már most látszik, hogy az előzetes, igen borúlátó várakozásaink beigazolódtak - jegyezte meg szomorúan az ágazatvezető. - Igen szélsőséges termésátlagokat mértünk: míg a tábla egyik végében szépnek tűnt a kukorica, a másik végében hiányoztak a csövek! 3,5 tonnás hektáronkénti termésátlagra számítunk a szokott 7-8 tonna helyett. A kukoricaszedést a jövő hét elejére fejezzük be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!