Dunaújváros

2012.08.30. 04:58

Nyakba hullanak a bogarak - irtani kellene!

Dunaújváros - A platánfák szenvednek az aszálytól, a gépkocsik okozta környezeti ártalmaktól. Idén nyáron mindezt tetőzik az elszaporodott kártevők.

Körmendi Erzsébet

Ilyen erőteljes kártevőinváziót még   nem tapasztaltak a városlakók, mint most.
- A platánok leveleinek a fonákja tele van bogárral. A Vigadó utcában lakom és a város felőli nagy parkolóban szoktam megállni. Kiszállok az autóból, és a lehajló ágakról a nyakamba hullanak, sőt, túlzás nélkül mondhatom, hogy ugrálnak a ruhámra  a  bogarak. Kiráz a hideg ennek a helyzetnek még a gondolatára is - mondja Serák Mihály.

Olvasónk szerint az elmúlt napok szeles időjárása megritkította a leveleken tanyázó bolgárkolóniát, de kapaszkodós fajta  maradt belőlük bőven, sajnos.
Az önkormányzat sajtószóvivőjénél érdeklődtünk, mire számíthatnak a  lakók, pontosabban a védelmükben álló platánok. Német Tünde elmondta: a Városüzemeltetési Igazgatóság a közelmúltban, körülbelül három héttel ezelőtt, már megtette a platán fákra vonatkozó növényvédelmi lépéseket, aztóta megtörtént a permetezés is. Előfordulhat azonban, hogy a kártevők nem pusztultak el teljesen, ezért  a mostani bejelentés alapján az igazgatóság szakemberei felmérik az adott helyszínen a problémát, és a bejáráson tapasztaltak alapján mérlegelik, hogy az  újabb permetezés lehetőségét, amennyiben az szükséges.

Ha  az időjárás engedi, akkor augusztus 30-tól, vagyis mától szeptember 2-ig, vasárnapig általában az esti, illetve hajnali órákban végzik a köztéri hársfák poloska elleni permetezését. A munka során továbbra is zöld besorolású növényvédő szereket használnak - derül ki a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!