Dunaújváros

2012.07.02. 17:00

Elfogadják a választás eredményét

Dunaújváros - Rendben és szabályosan lezajlott vasárnap a technikumi városrészben az időközi önkormányzati választás.

Pekarek János

Hétfőn úgy tűnt, hogy mindenki elfogadja a szavazás eredményeit. A Szilasi Sándor (Fidesz) halálával megüresedett körzetben, amit a dunaújvárosiak által csak Technikum-negyednek ismernek, hét jelölt indult a választáson. A Fidesz, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a DK mellett két független jelölt is benevezett a politikai küzdelembe. A hőségben is kitartóan zajló kampány után öt szavazókörben adhatták le voksaikat a választók. A névjegyzékben 4028 választásra jogosult személy szerepelt - közülük 835-en adtak le érvényes szavazatot: a választók 20,73 százaléka.

Jogorvoslatra július 4-én, szerdán 16 óráig van lehetőség a helyi választási bizottságnál.

A sorrend: Nagy Zoltánné (Fidesz) 295 szavazat, Magyar András (MSZP) 283, Kozma Erzsébet (független) 110, Csóka Bernát (Jobbik) 56, Czuczor Zsolt (DK) 41, Szilágyi Miklós (független) 36, Gergely Ákos (LMP) 14 szavazat.

Magyar András, a szocialisták jelöltje kérdésünkre azt mondta: pártja városi elnöksége hétfőn délután elemzi a választás tanulságait – ő a maga részéről gratulál a győztesnek, és eredményes közgyűlési munkát kíván neki. Dacára a kis különbségű választási eredménynek, Magyar nem kéri a szavazatok újraszámlálását a körzetben. Hasonlóan nyilatkozott az MSZP dunaújvárosi elnöke, Pintér Attila is. Mint mondta, egyetlen olyan jelzés sem érkezett a párthoz vagy aktivistáikhoz, a szavazatszedő bizottságokban helyet foglaló delegáltjaikhoz, amely indokolná akár az újraszámlálást, akár a fellebbezést a választási bizottsághoz.

– A kis különbség ellenére ez egyértelmű győzelem volt, az MSZP nem él a jogorvoslati lehetőséggel, gratulálunk a megválasztott képviselőnek. Nem mutogatunk senkire és semmire, nem mondjuk, hogy mi lett volna, ha ez vagy az nem indul a választáson. Számunkra azonban sok megszívlelendő tanulsága van ennek a kampánynak – tette hozzá Pintér Attila. – Miközben jelöltünk és a mellette dolgozó aktivistáink nagyon sokat dolgoztak a győzelemért, voltak olyan tagjaink, akik bár sokat segíthettek volna a szavazók meggyőzésében, üzeneteink eljuttatásában a választókhoz, nem vették ki részüket a munkából. Ebből le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket – jegyezte meg a helyi MSZP elnöke. Feltűnően jól szerepelt az időközi választáson a független Kozma Erzsébet, aki több pártot is megelőzve, a harmadik helyen végzett 110 szavazattal. Az eredmény további érdekessége, hogy a jelölt a 2010-es önkormányzati választáson ugyanebben a körzetben még a Jobbik jelöltjeként indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!