Dunaújváros

2012.07.16. 05:35

Bank, szívességekből - Önmagukat fejlesztik és egymást segítik a családok

Dunaújváros - A népfőiskola bebizonyítja: a kisgyermekes anyák ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint hölgytársaik.

Körmendi Erzsébet

Dr. Kántor Károlyné  nem titkolta, ellenkezőleg, hangsúlyozta, hogy programjuk kisgyermekes anyáknak, fiatal szülőknek szól leginkább, akik még nehezen tudják beosztani a pénzt, nincsenek a családi életvitelre bevált gyakorlataik. A gyeses szülők közül például sokan érzik úgy, hogy a gyermeknevelés miatt eltemetik magukat otthon,  mindenről le kell mondaniuk. Pedig ennek nem kell így lennie, vallja a  Dunmenti Regionális Népfőiskola, és a vállalkozó kedvűeknek bemutatja, hogyan kell teljes életet élni. Kezdve azzal, hogy valamennyi rendezvényére, tréningjére és képzésére viheti a szülő a gyerekét, mert ott szakemberek vigyáznak a kicsire, amíg szülője kicsit kikapcsolódik és okosodik, vagy éppen a Szívességcsere-program keretében akad dolga. A szombati Családi nap jó példa volt...

A Dunamenti Reginális Népfőiskola pályázaton nyert támogatást Családi Erőforrás Közösségi Központ - öntevékeny családi hálózat - kialakítására. A tagként résztvevők egymást segítik: amit nem bír a fizikumuk, vagy amire nem telik a fizetésből, azt közösen megoldják. E rendszert mutatták be a program első rendezvényén, a Családi napon.

Kiderült például, hogy szerveznek fúr-farag tanfolyamot az egyedül élő asszonyoknak, és nem kell azonnal szerelőt hívniuk. Tanítanak majd informatikát, háztartásgazdaságtant. Életmód és életvezetési tréningek segítenek abban, hogy a fiatal szülő értékesen ossza be az idejét. A családok nagy közösségének programjai, képzései ingyenesek - közben szakember vigyáz a gyerekekre, a nagyobbakat kézműves programok várják, mint szombaton is.

Wéber Zsuzsa fiatal édesanyának, tetszik a lehetőség: - Imádok tanulni, és itt nem akadály, hogy van egy kisgyerekem! - mondta. Szerinte izgalmas a Szívességcsere Bank lehetősége is: mindenki azt csinálja, amihez ért, az asztalos megjavítja a törött széklábat, cserébe a háziasszony később, amikor szükség lesz rá, süt neki egy szülinapi tortát - szívességcsere alapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!