2012.07.25. 05:22
A nagy dinnyeháború - Egészséges piacvédelem kellene
Dunaújváros - A belpolitikai uborkaszezon hiánypótló híre rendre a nagy magyar dinnyekérdés. Jön-e az importáru, vesszük-e a magyart? S végül, ki is járjon jól: fogyasztó, termelő, kereskedő?
A mezőgazdaság minden, a termelésben így-úgy érintett szereplője örömmel fogadja, ha az adott kormány felkarolja gondjait. A hazai dinnyések sincsenek másként. Tény, számos hazai családi gazdaság számára a túlélést jelenti, ha garantáltan az önköltségi ár felett ad túl szezonális termékén, ám hosszú távon nem megoldás, hogy a döntéshozók bemondanak egy (éppenséggel korrektnek minősíthető) kiskereskedelmi árat - fogalmazott megkeresésünkre egy dinnyével is foglalkozó őstermelő, aki neve elhallgatását kérve elismerte, amikor június közepén már sokan magyar dinnyével jelentkeztek, ő is beállt a sorba: olasz importáruval.
A dinnye szezonális termék, így számos dolog befolyásolja, hogy a kedves vásárló mennyiért is emelheti le kedvelt nyári csemegéjét a nagyáruház pultjáról, vagy a piaci standról. Lapunknak nyilatkozó termelők szerint egy hektár dinnye befektetési költsége évi minimum egymillió háromszázezer forint körül van - beleértve a munkaerő, a növényvédelmi gondozás, az öntözés, a betakarítás költségeit. A fóliás dinnyézés érthetően drágább. Az átlaghozamokat számítva a termelők többsége jelenleg kiegyezne egy átlagos 60-70 forint/kg közötti átvételi árral. Csakhogy a hazai piacot az import is szorongatja. Az utóbbi években nem volt ritka, hogy a külhonból, főként olasz, török, görög, macedón, spanyol termelőktől érkező árut kilónként 30 és 40 forintért kínálták a szezon közepén.
- Egészséges piacvédelemre szükség van, és a hazai vásárlókban is tudatosítani lehet (erre számos EU-s országban is akad jól működő példa), hogy a magyar termék egyben hazai munkahelyek megmaradását is jelenti. Főként olyan térségekben, ahol más munka alig akad - teszi hozzá egy baranya megyei termelő, aki idén (több év kihagyás után) Dániába és Németországba is exportál. Arra a kérdésünkre, hogy ő, ha épp húsáruról van szó, miként is dönt a diszkontban, így válaszolt: amíg a pénztárcám engedi, kitartok a magyar termék mellett...
A dinnyefronton a harc tovább folytatódik.
Hazai árkörkép