Dunaföldvár

2017.06.12. 18:25

Papírgyártói alapkőletétel

DUNAFÖLDVÁR - Papírgyártó üzemet épít zöldmezős beruházással 11 milliárd forintból a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron, a létesítmény alapkövét hétfőn helyezték el a Tolna megyei város ipari parkjában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen bejelentette: a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a beruházást a nagyvállalati támogatási program forrásaiból. Az elmúlt években komoly teljesítmény elért, de az európai uniós forrásokból kiszoruló magyar cégek növekedését segítő, hazai támogatású program egyre inkább beváltja a hozzá fűzött reményeket - tette hozzá. A miniszter reméli, hogy a Vajda-Papír Kft.-nek sikerül regionális jelentőségű papírgyártóvá és feldolgozóvá válnia.

A nemzetgazdasági tárca vezetője beszélt arról is: minden esély megvan arra, hogy a magyar gazdaság sikeres felzárkózási pályán maradjon, ahol a bérek növekednek, a munkaerő képzettebb lesz, és a 4,5 százalékos munkanélküliség tovább csökken. Hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években visszakerült a gazdasági térképre, a korábbi sereghajtóból a visegrádi országok megbecsült tagjává vált. Az első negyedévi 4,2 százalékos gazdasági növekedés az elmúlt tíz év második legjobb adata - jegyezte meg. A magyar gazdaság egyre egészségesebb növekedési arányokat mutat. Az elmúlt negyedévben a szolgáltatás és az építőipar adta a növekedés lendületét. A növekedéssel össze tudjuk kötni további adó- és járulékcsökkentési elképzeléseinket: sikerült elérni azt az egyensúlyt, amely alapján a növekedés többletbevételei lehetővé teszik a terhek fokozatos csökkentését és a bérek fokozatos növelését - fogalmazott.

A miniszter kiemelte: az első negyedévben 34 százalékkal nőttek a beruházások, és a konjunktúra-előrejelzések alapján feltételezhető, hogy a beruházási lendület az idén ezen a szinten marad. Az első negyedévben 1033 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Mindez az otthonteremtési program elindításának, a tavaly novemberi bérnövelési és adócsökkentési megállapodásnak és a hazai, illetve uniós források hatékonyabb felhasználásának köszönhető - mondta Varga Mihály. Kedvezőnek nevezte azt is, hogy a feldolgozóiparban a beruházási aktivitás 32 százalékkal nőtt.

Vajda Attila, a kft. ügyvezetője elmondta: a cég 20 hektáros területen, a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében épülő, 23 ezer négyzetméteres üzeme jövő februárra készül el, az üzemben mintegy 35-40 ezer tonna papíralapanyagot állítanak majd elő, száz főt foglalkoztatva. Az üzemben a környezetvédelem és az energiahatékonyság szempontjából a legmodernebb, osztrák technológiával dolgoznak majd - tette hozzá.

A cég papírgyártása ezzel százezer tonnára nő, az eddig teljes egészében importból származó alapanyag felét innen biztosítják majd, foglalkoztatottaik száma meghaladja majd az ötszázat. Az 1999-ben alapított társaság 2013-ban hozta létre a Vajda-Papír Skandinávia nevű cégét, amelynek norvégiai üzeme 25 ezer tonnás kapacitással működik.

A kft., amely 395 millió forint adózás utáni nyereséget ért el 2016-ban, ötmilliárd forint adót és járulékot fizetett be a költségvetésbe, a többletkapacitás növelni fogja a cég adóteljesítményét is - jegyezte meg. A kft. az idén a 2016-os, 26 milliárd forinthoz hasonló nagyságrendű nettó árbevételt tervez, amely 2018-ban a dunaföldvári beruházásnak köszönhetően tíz százalékkal nőhet - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!