Digitália

2024.04.05. 06:00

Jönnek az első kütyük, amik leválthatják az okostelefonokat

Humane, Rabbit, Brilliant, Meta és még számtalan más cég készül mesterséges intelligencia kütyük piacra dobására. Jobbak, mint egy mobil?

MW

Forrás: Humane AI

Szakértők szerint az idei áprilisra majd úgy fogunk visszaemlékezni, mint egy technológiai korszak kezdetére. Tény, hogy a következő hetekben az (egészen másként) okos kütyük teljesen új generációja fog megjelenni a piacon.

A Humane hangvezérlésű AI PIN-jétől sokat várhatunk.

Egyelőre még csak várólistára lehet jelentkezni, hogy az ember majd egy PIN-t feltűzhessen az ingére, beszéljen hozzá, és a kütyü generatív mesterséges intelligencia segítségével válaszoljon neki, mint a régi sci-fi filmeken. Nem kell hozzá okostelefon: ez egy önálló eszköz, saját SIM-kártyával. Képernyőre nincs is szükség, lézer vetíti a tenyerünkre a menüket és a szöveget.

Forrás: Humane AI

Hamarosan indul a mesterséges intelligencia alapú 199 dolláros Rabbit R1 szállítása. Az R1 egy kicsit műanyagnak néz ki, körülbelül feleakkora, mint egy iPhone, 2,88 hüvelykes érintőképernyővel, forgatható kamerával adják fényképek és videók készítéséhez. Egy görgetőkerék/gomb megnyomásával navigálhatunk vagy beszélhetünk a készülék beépített asszisztensével. 2,3 GHz-es MediaTek processzorral, 4 GB memóriával és 128 GB tárhellyel rendelkezik, egy töltéssel egy napot bír.

A 349 dolláros Frame szemüveg AI vizuális elemzést, fordítást és webes keresést kínál közvetlenül a szemünk elé.

Forrás: Frame

A Brilliant Labs AI-kompatibilis okosszemüvegei multimodális „AI szuperképességeket” biztosítanak. A nyílt forráskódú szoftvert használó szemüveget a BL startup gyártja: a Frame mesterséges intelligenciája fordításokat, webes keresést és vizuális elemzéseket vetít elénk.

A Facebook – vagyis a Meta – új funkcióval látja el intelligens szemüvegét. A nagyon menő, akár dioptriás Ray-Ban Meta okosszemüveg képes például tárgyakat, emlékműveket és állatokat azonosítani, valamint szöveget fordítani.

Forrás: Facebook

Mire jó ez az egész, hiszen van okostelefonunk?

Idén a felsoroltakon kívül még sok gyártótól érkezik új modul, indul az AI hardveres forradalom. Ezekben a kütyükben nem csak működik az AI/MI, hanem kifejezetten arra fejlesztették őket.

Amikor például megérinti a felhasználó a mesterséges intelligenciával működő PIN-t, hogy kérdést tegyen fel neki, zenét játsszon vagy fényképet készítsen, a Humane egy sor nagy nyelvi modellen keresztül futtatja lekérdezését, hogy kitalálja, mit kér a felhasználó, és hogyan érheti el a legjobban. Ha megkérdezi Rabbit R1-et, vagy Meta okosszemüvegét, hogy ki készítheti azt a menő holmit, amit éppen néz, egy sor képfelismerő és adatfeldolgozási modell azonosítja, hogy ki a gyártó, mennyibe kerül, hol kapható, divatos vagy sem.

Meglehet, hogy az iPhone hamarosan ósdi, oldszkúl holmi lesz? Nem tudhatjuk, annyi biztos, hogy az AI-kütyük megjelenése most pillantásnak tűnik a jövőbe.

Az AI nem egy külön alkalmazás vagy szolgáltatás: ez az egész.

Az okostelefonok nagyszerű holmik. De annyira megszoktuk a használatukat, hogy már észre sem vesszük, milyen nehézkesek valójában. Ahhoz, hogy bármit tudjunk velük csinálni, ki kell vennünk a zsebünkből, meg kell nézni, fel kell oldani, megnyitni egy alkalmazást, meg kell várni, amíg az alkalmazás betöltődik, gondosan belekopogtatni a kérdéseinket az érintőfelület apró és eltéveszthető betűin, néhányszor átváltani egy másik alkalmazásra, és megismételni ezt a műveletsort újra és újra.

A mesterséges intelligencia kütyük ezeket a teendőket elegánsan átlépik: kijelentjük nekik a szándékainkat – milyen zenét játsszon le, navigáljon haza, küldjön SMS-t életünk párjának, mondja el, hogyan néz ki a mérges borostyán, amihez hozzáérnünk sem szabadna –, és a rendszer majd érteni fogja és kitalálja, hogyan teljesítsen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!