Digitália

2024.04.15. 06:00

Így „lövi le” az Instagram a gyerekeknek küldött meztelen képeket

A szoftveres megoldást május elejétől néhány közép- és latin-amerikai országban vezetik be, és ha beválik, a világ többi részére is kiterjesztik.

MW

Forrás: Shutterstock

Az Instagram olyan funkciót fejlesztett, amely automatikusan felismeri a meztelen képeket a tinédzserek személyes üzeneteiben, elhomályosítja azokat, és figyelmeztető képernyőt jelenít meg a küldőknek és a címzetteknek egyaránt.

Egyre gyakoribb a szextorzió, azaz a szexuális zsarolás. A szextorzó során az elkövető szoros kapcsolatot létesít az áldozattal a közösségi médián keresztül, majd megkéri, hogy küldjön privát képeket, például meztelen fotókat, videókat, vagy más módon fenyegeti az áldozatot az interneten. Másokat szexuális aktusra kényszerítenek, s a megszerzett képeket, videókat zsarolásra, pénz követelésére vagy további szexuális aktusokra használják fel. Ez a zsarolás komoly problémává vált, különösen a fiatalok körében, mivel jelentős hatással van az áldozatok mentális egészségére, akiket bizonyos esetekben az öngyilkosságig hajszolnak.

A Meta által bejelentett új funkció gépi tanulási algoritmus segítségével elemzi, hogy az Instagram üzeneten keresztül küldött képek tartalmaznak-e meztelenséget.

Ez a gépi tanulási algoritmus a felhasználó eszközén fut, így a végpontok közötti titkosított csevegésekkel is működik.

Ha az algoritmus azt állapítja meg, hogy az elküldendő kép meztelenséget tartalmaz, a fotó automatikusan elmosódik, és figyelmeztető képernyő jelenik meg: „Legyen óvatos, mikor érzékeny képeket oszt meg.”

Forrás: Meta

Ha a fiatalkorú meztelenséget tartalmazó képet kap, a kép automatikusan elmosódik, és figyelmeztető képernyő jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy eldöntse, megjeleníti a képet vagy sem.

Ha megpróbálja továbbítani a kapott meztelen képeket valaki másnak, szintén figyelmeztető képernyő jelenik meg.

A figyelmeztető képernyőről letilthatja és feljelentheti a másik felet.

A Meta közlése szerint ez a funkció várhatóan alapértelmezés szerint bekapcsolt lesz a 18 éven aluli felhasználók számára. Olyan rendszert is fejlesztenek, amely különböző jelek alapján képes észlelni a szextorziót, mielőtt az megtörténne. A Meta a Lantern gyermekvédelmi koalíció egyik alapító tagja. A Meta Lanternen megosztja a szextorzióval kapcsolatos információkat más cégekkel, hogy segítsen más közösségi hálózatoknak azonosítani a szexuális visszaélésekkel gyanúsított fiókokat, és megtenni a megfelelő lépéseket.

A mesterséges intelligencia vezérelte eszközök arra is képesek lesznek, hogy az ilyen tartalmakkal zsaroló profilokat ne csak beazonosítsák, hanem automatikusan korlátozzák is a kiskorúak profiljaival történő kommunikációjukat. Láthatatlanná tudják például tenni a zsaroló számára a kiskorú címzetteik listáját üzenetküldéskor, és a keresőmezőben sem fog többé megjelenni a kiskorúak profilneve.

A Meta azon kiskorú felhasználókat is figyelmeztetni fogja, akik olyan személlyel léptek kapcsolatba, akivel szemben már felmerült a visszaélés vagy a zsarolás gyanúja. Ilyen esetben az érintett felhasználót az „állítsuk meg a szexuális zsarolást!” című weboldalra fogják átirányítani, amely egy telefonszámot is közöl, ha bejelentést szeretne tenni.

A több közösségi médiaplatformot is üzemeltető Meta – amelyet az Egyesült Államokban és Franciaországban is azzal vádolnak, hogy platformjai károsítják a fiatalkorúak mentális egészségét – januárban léptette életbe az első, szintén a kiskorúak védelmét célzó intézkedéscsomagját. Ebben bevezették, hogy a kiskorú csak szülői engedéllyel állíthassa át a profilját privátról nyilvánosra, csak így férhessen hozzá érzékeny tartalmakhoz, és csak így kaphasson üzeneteket olyan személyektől, akiket még nem követett be az adott médiaplatformon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!