Digitália

2024.03.18. 06:00

Meghalt az ember, aki 70 évig vastüdőben élt és TikTok-sztár lett

Egyáltalán nem volt eredménytelen a 78 éves korában elhunyt Paul Alexander élete, bár több mint 70 évig „vastüdőben” élt.

MW

Paul Alexander

Forrás: Youtube

Alexander 6 éves korában kapta el a vírusos betegséget, 1952 nyarán, Texasban. Az első hatékony gyermekbénulás elleni védőoltást azonban csak 1955-ben engedélyezték. Bár sok ember, aki elkapja a gyermekbénulást, semmilyen tünetet nem mutat, körülbelül kétszázból egy közülük egész életére lebénul. A bénultak 5-10 százaléka meghal, mert a légzéshez szükséges izmaik leállnak.

Alexander a fertőzés miatt nyaktól lefelé lebénult, és mivel nem tudott önállóan lélegezni, az orvosok vastüdőbe helyezték, amely az akkoriban a legmodernebb életfenntartó technológiaként a beteg helyett végzi a be- és kilégzést.

A vastüdőben a páciens testét nyaktól lefelé egy légmentesen záródó tartályban van. A tartály kitágul a beteg mellkasán, hogy belégzést, majd nyomással kilégzést kényszerítsen a péciens testére. Így akkor is lehet lélegezni, ha a légzőizmok lebénulnak.

Édesanyja, Doris Alexander egyszer azt mondta: „Az orvosok szerint nagyon kicsi volt az esélye, hogy Paul túléli”. Majd hozzátette: „Többször is elment az áram, és kézzel kellett pumpálni a vastüdőt. Ilyenkor a szomszédok is berohantak, és segítettek kézzel pumpálni a szivattyút.”

Az alábbi videón látható, hogyan élt Paul Alexander a vastüdőben:

Gyerekként nem tudott önállóan lélegezni, otthon tanult, hiszen nem tudott iskolába járni. Ezen kívül megtanulta a „glossopharyngealis légzési módszert”, amivel a nyelvét és a garatát használja a levegő tüdejébe juttatására, ami lehetővé tette számára, hogy a vastüdőt naponta néhány órára elhagyja. Úgy magyarázta , hogy a glossopharyngealis légzés olyan, mint a biciklizés, és csak ébren végezhető. Ezért, amikor nem ment ki, vagy amikor aludt, továbbra is vastüdőben élt.

Ambícióit nem korlátozta az állapota. Mivel néhány órára rendszeresen el tudta hagyni a vastüdőt, elvégezte a főiskolát, jogi diplomát szerzett, és 30 éven át tárgyalótermi ügyvédként praktizált.

Későbbi éveiben ideje nagy részét vastüdőben töltötte, de 2020-ban megjelentette Három perc egy kutyáért: Életem egy vastüdőben című önéletrajzát, 2023 januárjában pedig TikTok-fiókot nyitott Polio Paul címen.

Megírta kemény életének eredményeit, válaszolt a vastüdővel való élettel kapcsolatos kérdésekre, mint például, „Hogyan mész ki a mosdóba?” és „Hogyan maradsz ilyen pozitív?”ű

Halálakor 360 000 követője volt, és több mint 4,8 millióan lájkolták.

„Van néhány nagy álmom. Senkitől sem fogom elfogadni a korlátokat” – mondta egy interjúban. „Az életem hihetetlen.”

@ironlungman Episode 1 of Convos with Paul! We will be responding to comments and questions about Paul’s life, his polio, and life in an iron lung! Please be positive 😊 #PaulAlexander #poliopaul #ironlung #conversationswithpaul ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Paul 2022-ben elmondta a CNN-nek, hogy egy második könyvön dolgozik. Bemutatta írási technikáját: a szájában tartott műanyag pálcikára erősített tollal kopogtatta a billentyűzet billentyűit.

2023 márciusában a Guinness-rekordok könyve is elismerte, ő az a személy, aki a leghosszabb ideig túlélte a vastüdőt a világban.

A gyermekbénulás elleni védőoltás szószólója is volt. Első TikTok-videójában azt mondta:

A gyerekek milliói nem védettek a gyermekbénulás ellen. Oltást kell kapniuk, mielőtt újabb járvány támad.

Haláláról a támogatására létrehozott közösségi finanszírozási GoFundMe oldalon számoltak be. Az új koronavírus-fertőzéssel került kórházba került, s bár kiengedték, nagyon legyengült, s március 11-én, 78 éves korában elhunyt.

Christopher Ulmer fogyatékosjogi aktivista így beszélt róla:

„Miután gyermekként túlélte a gyermekbénulást, több mint 70 évig vastüdőben maradt. Paul egyetemre járt, ügyvéd és író lett. Története messzire eljutott, és példaképként hatott az emberekre szerte a világon.”

A gyermekbénulás elleni védőoltást az 1950-es években fejlesztették ki, és a három szerotípus közül kettőt mára kiirtottnak nyilvánítottak.

A vastüdő használaton kívül került, mivel a gyermekbénulásos esetek száma csökkent. Manapság légúti betéteket és arcmaszkos lélegeztetőgépeket biztosítanak a gyermekbénulásos betegeknek, akiknek légzési segítségre van szükségük.

A CDC szerint ma a gyermekbénulást az Egyesült Államokban megszüntnek tekintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!