Digitália

2023.11.12. 06:00

Televíziók látási nehézségekkel küzdőknek – Samsung Neo

Low Vision Care, azaz „A látási nehézségekkel küzdőket támogató” minősítést kaptak a Samsung 2023-ban bemutatott Neo QLED és QLED termékcsaládjának modelljei a TÜV Rheinlandtól.

MW

Forrás: Samsung

Ezt a tanúsítványt azon termékek érdemelhetik ki, amelyek megfelelnek olyan szabványoknak, mint a képmegjelenítés és a látásérzékelés javítása, ezzel segítve a tompalátásban – egyfajta látáskárosodásban – érintett felhasználókat.

A különböző látási nehézségekkel élő felhasználók lehető legteljesebb tévénézési élményének érdekében fejlesztette a Samsung a Relumino módot, amely a kép bizonyos részeit erősíti – például kihangsúlyozza a körvonalakat, növeli a kontrasztot és az élességet –,

ezáltal könnyebben felismerhető a képernyőn megjelenő tartalom és egyszerűbb követni a cselekményt.

A tompalátás, más néven amblyopia vagy lusta szem, az egyik leggyakoribb gyermekkori látászavar, a gyermekek körülbelül három százalékát érinti. A legtöbb esetben a gyermek agya figyelmen kívül hagyja az egyik szemről érkező jeleket és ingereket, így csak a másik szemhez vezető pályákat fejleszti ki.

A TÜV Rheinland, az egyik vezető nemzetközi tanúsító szervezet. A „Low Vision Care”, azaz A gyengén látókat támogató minősítést annak értékelésével ítéli oda, hogy a technológia miképp befolyásolja az amblyopiás, tompalátó felhasználók televíziónézési élményét. Az intézet különböző teszteket végez, amelyekkel összehasonlítják, hogy a normál megjelenítési módok és a Relumino mód, hogyan különböznek egymástól a színtisztaság, az élesség és az általános vizuális kényelem tekintetében.

A legújabb tanúsítvány mellett a Samsung képernyői elnyerték a Német Elektrotechnikusok Szövetségének (Verband Deutscher Elektrotechniker, VDE) „A cirkadián ritmushoz igazodó kijelző” és „Szemkímélő” tanúsítványát, valamint az Underwriters Laboratories (UL) független amerikai termékbiztonsági tanácsadó és tanúsító társaság „Tükröződésmentes” minősítését is a biztonságosabb és kényelmesebb tévénézési élményt nyújtó technológiákkal. Emellett megkapta a „Pantone Hitelesített” és „Bőrtónus Hitelesített” minősítéseket is a Pantone-tól, amely azt jelöli, hogy a tanúsított Samsung képernyők megfelelnek a szervezet színpontossági szabványainak. Az elismerések egyre bővülő listája rávilágít arra, hogy a vállalat fejlesztései miként hatnak pozitívan a felhasználói élményre.

„A technológiai újítások akkor igazán jelentőségteljesek, ha azok bárkinek hozzáférhetőek lehetnek. Ezért nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket ez a tanúsítvány, amely az akadálymentes televíziónézést támogató funkciók fejlesztését igazolja – mondta el Seok Woo Yong, a Samsung Electronics vizuális kijelző üzletágának ügyvezető alelnöke. – A »Kijelzők bárhol, képernyők mindenkinek« jövőképünk fényében továbbra is az a célunk, hogy olyan prémium kategóriás képernyőket biztosítsunk, amelyek bármely felhasználó egyedi igényeit és elvárásait figyelembe veszik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!