Digitália

2023.11.23. 06:00

Képzelje el, hogy belép egy orvos nélkül, MI-vel működő orvosi rendelőbe – már megteheti

Nem egyedi kísérletről, hanem egy kiépülő, már látogatható amerikai egészségügyi hálózatról van szó.

MW

A mesterséges intelligenciát használó orvosi szoba

Forrás: Forward Health

Olyan ez a hír, mintha a Black Mirror/Fekete tükör sikersorozat egyik bizarr részletébe pillantanánk, melyben a technológiai fejlődés újabb veszélyét mutatják be egy disztópikus történetben.

A CarePod nevű vizsgálószobában vérvételt, vérnyomásmérést, számos szkennelést és tesztet végeznek – valódi orvos vagy nővér jelenléte nélkül. A kapszulában csak a beteg és a mesterséges intelligencia tartózkodik.

A videón látható – érdemes megnézni! – CarePod a mesterséges intelligencia-fejlesztésekre koncentráló Forward Health amerikai egészségügyi vállalat szülöttje. A cég olyan létesítmények üzemeltetésébe kezdett, amelyek ötvözik a mesterséges intelligencia-alapú technológiát a hagyományos egészségügyi ellátással. Akik már voltak ott,

azt mondják, olyan, mintha az orvosi rendelőt keresztezték volna egy Apple Store-ral.

Az első huszonöt CarePod nagyvárosokban jelenik meg, mint Scottsdale, San Francisco, New York, Chicago és Philadelphia. Azt remélik, hogy egy éven belül 3200 (!) MI-vizsgálószobát helyeznek üzembe: terveik szerint bevásárlóközpontokban és irodaházakban lesznek a CarePodok.

És mi van az egészségügyi szobában?

Hogyan működik? Először is oda kell sétálni a pod ajtajához, és okostelefonnal kinyitni az ajtaját – már meg is történt a személyazonosítás. Belül a beteg egy nagy érintőképernyőt, egy kényelmes fotelt, a padlón pedig egy méretes világító gyűrűt talál – van teljes testszkenner.

Az érintőképernyőn számos lehetőség közül lehet választani. Így például választható teljes test vizsgálat, pajzsmirigy-vizsgálat, cukorbetegség-szűrés és még sok minden más. Mikor kijelöltük a megfelelő analízist, kinyílik egy fiók, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható.

Vérvizsgálatra van szükség? A CarePod egyszer használatos, tű nélküli eszközt használ. A vérnyomást vezeték nélküli karmandzsettával mérik. A hosszú listából kiderül, a CarePod képes ellenőrizni még az STD-ket (szexuális úton terjedő betegségeket) is, de nem világos, hogy ez miként történik.

A teszt befejezése után a képernyőn megjelenik a diagnózis. Ha kell, egy (humán) Forward Health orvos felírja a receptet vagy további utasításokat ad a betegnek – távolról, képernyőn. Felmérésekre hivatkozva azt mondja a cég, hogy

minden harmadik ember kerüli az orvosokat még akkor is, ha azt gyanítja, hogy valami nincs rendben vele.

Állítják, hogy a kapszulák – MI-orvosi vizsgálószobák – megkönnyítik az egészségünkkel való törődést, nem csak akkor megyünk majd orvoshoz, ha súlyosbodó problémáink vannak. A vállalat egyébként orvosokat alkalmaz olyan vezető egyetemekről, mint a Harvard, a Stanford és a NYU. A fejlett technológiával támogatott doktorokkal virtuális látogatással léphetnek kapcsolatba a betegek. Íme, Dr. Molly, aki bemutat egy szobát:

Adódik a kérdés, hogy miként gondoskodnak a birtokukba jutott személyes adatok védelméről? A Forward Health alapítója szerint számukra a felhasználói adatok védelme kiemelt fontosságú. (Mindannyian ezt mondják.) Azt állítja, hogy „a legjobb biztonsági gyakorlatot alkalmazzák az adatok titkosítására és a hozzáférés-szabályozására”, és rendszeres auditokat végeznek.

Nem adnak el felhasználói adatokat harmadik feleknek, mondják, és a betegek mindig birtokolják adataikat. Csak akkor osztják meg az adatokat, ha szakemberhez kell irányítani az illetőt.

Mit tud ez a technológia?

A gépi tanulás révén az algoritmusok hatalmas mennyiségű információt dolgoznak fel a minták azonosítása és az orvosi eredmények előrejelzése érdekében. Segít az egészségügyi szakembereknek a költségek csökkentésében.

A Natural Language Processing (NLP) a mesterséges intelligencia egyik formája, amely az egészségügyi adatokból származó információk kinyerésével képes betegségek diagnosztizálására. Ezenkívül beazonosítja a releváns kezeléseket, gyógyszereket és előre jelzi az esetleges egészségügyi kockázatokat.

A mesterséges intelligencia automatizálja az adminisztratív feladatokat, például segíti az adatbevitelt, -feldolgozást és a találkozók ütemezését. Ez költségcsökkentést jelent az egészségügyi intézmény számára, de vajon a betegnek jobb, vagy olcsóbb lesz az ellátás?

Itt az ára

A technológia igény szerinti hozzáférést nyújt – magyarul nem kell várakozni, a nap 24 órájában rendelkezésre áll havi 99 dollárért (mintegy 35 ezer Ft). Semmilyen biztosítást nem fogadnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!