Digitália

2023.10.24. 06:00

A WikiLeaks alapítója, a bebörtönzött hacker és újságíró Róma díszpolgára lesz

Julian Assange-t, aki 2006-ban megalapította a WikiLeakset, az amerikai kormány kémkedéssel gyanúsítja, mivel számos kormányról, cégről, vallási intézményről tett közzé rendkívül érzékeny információkat.

MW

Forrás: AFP

Az 52 éves Assange-ra az Egyesült Államok bizalmas amerikai katonai feljegyzések és diplomáciai levelek 2010-es nyilvánosságra hozatala miatt kért kiadatást.

A WikiLeaks olyan webhely, amelyen különféle titkos információkat tesznek közzé visszaélésekről: Assange 2010-ben és 2014-ben az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) szivárogtatott ki dokumentumokat.

Közzétett anyagot a kenyai ítélet nélküli kivégzésekről, a 2006-os elefántcsontparti egészségügyi krízisről, melynek során egy svájci cég hajója szennyező anyagot öntött a tengerbe Abidjan kikötőjében; közölt le anyagot a szcientológiai egyház kézikönyveiről, a Guantánamói-öbölbeli fogolykínzásokról és bankokkal kapcsolatos botrányokról. 2010-ben az amerikai hadsereg afganisztáni és Irak elleni háborújáról tett közzé titkosított dokumentumokat. 2010. november 28-án a WikiLeaks öt médiapartnerével együtt titkos amerikai diplomáciai üzeneteket tett közzé.

Munkásságáért számos díjat kapott, de 2010-ben svéd kérésre az Interpol felvette nemi erőszakkal kapcsolatos vádak miatt a körözött személyek listájára. 2019 végén a svéd bíróságok ejtették a vádakat.

2012 és 2019 között az ecuadori nagykövetségen élt Londonban, politikai menekültként. Miután azonban a WikiLeaks kiadott információkat az ecuadori elnök, Lenín Moreno korrupciós ügyéről is, Assange-nak távoznia kellett a nagykövetségről. A brit rendőrség letartóztatta, de még mindig nem adták ki az Egyesült Államoknak. Ha kiadják, akár 175 évig terjedő szigorított börtönbüntetést kaphat.

Protest For Julian Assange In London
Tüntetés Assange-ért
Fotó: WIktor Szymanowicz / Forrás: AFP

Ehhez képest Assange rövidesen minden bizonnyal megkapja Róma díszpolgári címét.

Ugyan az Öt Csillag Mozgalom képviselője, Virginia Raggi (2016 és 2021 között vezette a római városházát) indítványozta a cím kiadását, de jobb- és baloldali képviselők egyhangúan támogatták. Raggi szerint

Assange úr a szólásszabadság szimbóluma, amely pedig elengedhetetlen egy igazi demokráciában.

Évek óta megfosztották szabadságától, borzasztó körülmények között tartják, mert újságírói munkáját végezte.

Az indítványt kedden hagyták jóvá, s Raggi reményei szerint karácsonyig megkapja a címet.

Más olasz városok is hasonló lépéseket tettek. Az észak-olaszországi város, Reggio Emilia szeptemberben adta Assange-nak a díszpolgári címet, s Nápoly hamarosan követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!