Frissítsünk rendszeresen

2020.09.06. 15:00

Rémes, de ilyen könnyű betörni a windowsos számítógépbe

Aki kihagyja a biztonsági frissítést, elképesztő mennyiségű és méretű rést hagy a támadóknak.

Forrás: Shutterstock

Dióhéjban összefoglalta a TheHackerNews cikke alapján a G Data, hogy egy nem frissített windowsos számítógépbe milyen könnyedén be lehet törni, ha:

 • Lejátszunk egy ártatlannak tűnő videó fájlt (a Windows Codecs és Microsoft Media Foundation hibája miatt)
 • Meghallgatunk egy zenefájlt (a Windows Media Audio Codec hibája miatt)
 • Böngészünk egy weboldalt (ha az Internet Explorert használjuk)
 • Szerkesztünk egy html oldalt (az MSHTML Engine hibája miatt)
 • Olvasunk egy PDF fájlt (a Microsoft Edge PDF Reader-ben lévő sérülékenység miatt)
 • Kapunk egy email üzenetet (egy Microsoft Outlook hiba miatt).
 • De ne aggódjunk, a rések befoltozásához csak telepíteni kell a Windows frissítéseit.

  Kattintsunk a Start Menü – Gépház – Frissítés és biztonság menüpontra (Windows 10) és telepítsük az itt található frissítéseket, ha eddig nem tettük volna.

  Még augusztus közepén közzé tette a Microsoft legújabb biztonsági frissítéseit, melyben az összes támogatott Windows operációs rendszer és egyéb Microsoft termékek biztonsági hibáit foltozták. A szokásos keddi frissítés 120 újonnan felfedezett sérülékenységet foltozott be, melyből 17 kritikus, a többi csupán fontos biztonsági hiba volt.

  Nulladik napi sérülékenységeket is foltozott a Microsoft

  Ha eddig még nem frissítettük operációs rendszerünket, akkor a további rossz hír, hogy két, aktívan kihasznált nulladik napi sérülékenységet is foltozott a Microsoft – remélhetően ez elegendő érv a frissítések telepítéséhez.

  Az egyik aktívan használt sérülékenység egy távoli kód futtatási hiba, mely a szkript motor egyik library-jében, a jscript9.dll-ben található – ezt az összes Internet Explorer összes változata használja az IE9-es verziótól kezdve.A sérülékenység neve CVE-2020-1380, a Kaspersky szakemberei fedezték fel és kritikus fontosságúnak sorolták be, mert alapból megtalálható minden Windows operációs rendszerben.

  A másik sérülékenység, a CVE-2020-1464, egy windowos spoofing hibát takar, mely akkor jelentkezhet, amikor a Windows rosszul validálja a fájl szignatúráit. Ez a nulladik napi sérülékenység minden támogatott windowsos verzióban jelentkezik, és segítségével a támadók rosszul aláírt fájlokat is betölthetnek azzal, hogy megkerülik az ilyen fájlok betöltésének megakadályozására kiépített biztonsági zárakat.

  Két éve ismert ez a hiba

  Ezt a problémát egyébként már két éve, 2018 augusztusában is kihasználták hackerek. Az eltelt időszakban rengeteg szakember jelezte a gyártónak a biztonsági hibát, ám a Microsoft két évet várt a sérülékenység foltozásával.

  A biztonsági szakemberek erőteljesen javasolják, hogy minél hamarabb telepítsük a biztonsági frissítéseket.

  Borítóképünk illusztráció

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!