Túlhatalmú szolgáltatók

2020.06.18. 12:30

A streamingszolgáltatókkal szemben neves filmesek lépnek fel

Fellépésre szólítják fel neves filmesek az Európai Uniót Pedro Almodovar spanyol és Luc Dardenne francia filmrendező vezetésével.

Forrás: Shutterstock

A művészek találkozóra hívták Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosát.

A filmesek, köztük a román Cristian Mungiu figyelmeztetése szerint

Európa „az Egyesült Államok és Kína gyarmatává” válik, ha kultúráját nem védi meg a „nem európai digitális óriásoktól”.

„Amerika megértette ennek kulturális és gazdasági tétjét, amikor filmjeit ráerőltette a Marshall-tervvel más országokra” a második világháború után.

Mára azonban a Google, az Amazon, a Facebook, az Apple és a Netflix (kollektív nevükön GAFAN) „ezerszer nagyobb hatalmúvá növekedett”

– írták levelükben. Az alkotók hozzátették:

„a koronavírus miatti korlátozások lehetővé tették számukra, hogy még vagyonosabbá váljanak, mint valaha, miközben más országok és szórakoztatóiparuk összeomlott”.

Eközben „az adózás elkerülésével a GAFAN cégei nagyon kevéssé járultak hozzá a kórházak, az oktatás és az európai demokráciák egyéb létfontosságú intézményeinek támogatásához” – írták.

A rendezők felszólították az Európai Uniót, hogy hozzon szigorú szabályozásokat. Felhívták a figyelmet az 1990-ben megfogalmazott, az európai filmipart és más kulturális alkotásokat kvótákkal és egyéb eszközökkel védő „kulturális kivételezés” elvére, amelyet már 183 ország alkalmaz.

Szerintük jó példa az elv hatékonyságára és „a világot gazdagabbá tévő voltára” az Élősködők című, Oscar- és cannes-i Arany Pálma-díjat elnyerő dél-koreai film sikere.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!