Sehallselát

2020.04.12. 06:00

Cenzúrázzák a Baidu internetes keresőt: rendcsinálás jön

Tartalmakat töröltet a kínai internetfelügyelet a Baidu internetes keresőmotorral – derül ki a hatóság saját közleményéből.

Forrás: Shutterstock

Ezek szerint az országos felügyelet kedden felkérte a kibertér ellenőrzéséért felelős pekingi hivatalt arra, hogy vonják kérdőre a Baidu illetékeseit a keresőprogram mobilapplikációján fellelhető, Kínában törvénybe ütköző tartalmak miatt, és az ilyen jellegű tevékenységet azonnali hatállyal függesszék fel.

A pekingi hivatal szerint az applikáción keresztül

nagy mennyiségű „alantas és vulgáris” tartalom vált elérhetővé, valamint kattintásvadász címekkel ellátott cikkek jelentek meg.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a felhasználói regisztráció és a tartalom ellenőrzése nem kellően szigorú, ami „problémás” tartalmak közzétételét teszi lehetővé, ez pedig a kínai hatóságok szerint káros társadalmi hatással jár.

A Baidu illetékesei közölték, hogy átmenetileg felfüggesztik a szóban forgó csatornák frissítését, és törlik a törvénysértő fiókokat,

a felelősökkel szemben szigorúan járnak el.

A vállalat emellett fokozza a belső ellenőrzést és javítja az adatbiztonsági rendszerét, hogy garantálni tudja, a jövőben nem fordul elő hasonló eset.

Kínában az internetet szigorúan cenzúrázzák, a nem megfelelőnek ítélt – köztük a kínai kormányzattal szemben kritikus vagy a politikailag érzékeny kérdéseket érintő – tartalmakat törlik, illetve az ezeket közzétevő oldalakat elérhetetlenné teszik a kínai internetezők számára.

Az országon belül nem érhető el a többi közt a Google, a Facebook, a Twitter és a Youtube sem, de mindegyiknek van helyi, kínai megfelelője a kommunista országban elérhető interneten.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!