A DH Egypercese

2018.10.16. 07:30

Fejben dől el

Várkonyi Zsolt

Fotó: Pixabay

Gyakran halljuk azt, hogy minden fejben dől el. Sokszor csak legyintünk rá, pedig ahhoz, hogy változtatni tudjunk az életünkön, először a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatnunk, olvasom a „Mai Ige” üzenetében. Ez pedig nem könnyű, ha egész eddigi életünkben egy bizonyos módon gondolkodtunk. Frank Crane lelkész és újságíró mondta egykor: „Legjobb barátaink és legrosszabb ellenségeink a saját gondolataink.” Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a gondolkodásmódunkon, egyszerre mindig csak egy gondolaton változtassunk! Ehhez önfegyelem és eltökéltség kell, de megéri... Íme, egy igazság – folytatódik az idézet -, ami teljesen átformál: gondoljunk nemes és dicséretes dolgokra!

Mégis gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezt a bölcsességet: azt, hogy bárki mással mit „etetünk meg”, az semmi ahhoz képest, mivel tápláljuk saját elménket. Amire ugyanis gyakran gondolunk, az lefoglalja, formálja és irányítja azt, ami végül abban jut kifejezésre, amit teszünk és akivé válunk. Az elménk magába szívja és visszatükrözi mindazt, aminek ki van téve. Az, hogy milyen eseményeken veszünk részt, milyen kapcsolatokat ápolunk, mit olvasunk vagy nem olvasunk, milyen zenét hallgatunk, milyen képeket látunk a médiában, milyen beszélgetésekben veszünk részt, milyen gondolatokat dédelgetünk. Ezek mind formálják gondolkodásunkat és végeredményben jellemünket és sorsunkat is. Persze a legtöbbször nem figyelünk erre, csak később szembesülünk azzal, hogy már az elején eldőlt minden. Fejben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!