A DH egypercese

2016.10.30. 09:14

A rettegett aszú

A Földművelésügyi Minisztériumban csütörtökön mutatták be azt a 150 darab, újrapalackozott 1956-os évjáratú tokaji aszút, amelyek a borítészek szerint ma is remek állapotban vannak, az elmúlt hatvan év alatt csak nemesedtek, finomodtak, magasztosultak.

Szabó Szabolcs

Pedig nem volt könnyű dolguk. A sajtó nyilvános bemutatón Fazekas Sándor tárcavezető azt a bortörténeti érdekességet is közölte hallgatóságával, hogy évtizedeken át nem is volt olyan, hogy 1956-os aszú. Volt 1954-es, 1955-ös és 1957-es, de speciál esetünkben az ’56-os évjáratot kiradírozták a nyilvántartásból. Érthető, hogy miért: Kádár rezsimje nem igazán szerette ezt az évszámot. A Tímár Péter rendezte film klasszikusban, a Csinibabában, a Gálvölgyi János által alakított Simon bá’ a heti lottószámok sorából hallgatja el azt a bizonyos számot, amelyre még gondolni sem volt ildomos azokban évtizedekben. Rendszerek jönnek-mennek, az aszú azonban állandónak bizonyul. Értékálló, megbízható csúcsminőség, csakúgy mint az 1956-os kiadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!