A DH Egypercese

2018.09.28. 07:15

Amerikából jöttem, mesterségem címere

Amerikából jöttem, mesterségem címere – a régi gyermekjátékot, amiben a címadó mondat után eljátsszák, milyen mozdulatok jellemzik a kitalálandó mesterséget, ma már aligha lehetne eljátszani.

Pekarek János

Berettyószentmárton, 2018. január 15. Szász István eteti az állatokat a baromfiudvarban a Szász tanyán, mely a Földmûvelésügyi Minisztérium pályázatán elnyerte Az év hagyományõrzõ tanyája 2017. címet. Szász István és családtagjai sok vonást õriztek meg ebbõl a múlóban lévõ, természetközeli gazdálkodásból és életformából. Az épületekhez tartozó gazdasági udvarok mellett 10 hektáron konyhakertet és gyümölcsöst mûvelnek, valamint jelentõs számú baromfit és négylábú haszonállatot tartanak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI/MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A régi mesterségek, amik e játékban szerepeltek, mára nagyrészt kihaltak. Csak a lóversenypályákon van patkolókovács, nincs autóbusz-kalauz, és a régi módon gazdálkodó parasztemberből sem találni már. Azt pedig hogyan mutogassa el szegény gyerek a társainak, hogy valaki ül a számítógép előtt, és ujjaival veri a klaviatúrát? Lehet, hogy sikerül, de ez a jelenet egyszerre ezerféle munkát jellemez, az informatikustól az újságíróig. A régi mesterségek kihalása egyben régi kultúrák, régi tudásbázisok kihalásával jár.

Ma már nem kell tudnia minden földművelőnek, hogy mikor kell elvetni a kukoricát, mikor kapálni, mikor címerezni, mikor letörni. Elég, ha a részvénytársaságban a főagronómus tudja, a munkagépek kezelőinek csak a számítógép-beállítására kell képesnek lenniük. Egy mezőgazdasági vállalkozás pár ezer hektáron elműködik tíz emberrel és négy modern géppel. A régi tudás ugyan nem föltétlenül vész el: beépül, beépülhet az agronómus felkészültségébe. Az a kultúra azonban, amivel a régi parasztember rendben tartotta a lovait, állatait, szerszámait, amivel kicserélte tapasztalatait a gazdakörben, magától már nem marad fenn.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!