Napjaink rabszolgái

2018.04.19. 06:45

Amikor nincs idő kimenni

Üvegbe végzik el kisdolgukat egy cég brit raktárának dolgozói, ugyanis munka közben nem mernek mosdóba menni.

Várkonyi Zsolt

Üvegbe végzik el kisdolgukat egy cég brit raktárának dolgozói, ugyanis munka közben nem mernek mosdóba menni, nehogy az így kiesett idő miatt romoljon a teljesítményük, és elveszítsék az állásukat. A cég rendkívül szigorú normákat ír elő az alkalmazottaknak arra vonatkozóan, hogy percenként hány terméket kell kiválogatniuk, illetve becsomagolniuk, mint ahogy pontosan szabályozza azt is, hogy mennyi szünetet tarthatnak. Akinek a teljesítménye elmarad az elvárttól, vagy hosszabb szüneteket tart, büntetőpontokat kap.

Szemtanúk szerint a raktár olyan, mint egy börtön, repülőtéri biztonsági rendszerrel. A dolgozókat átvilágítókkal vizsgálják át, tilos kapucnit és napszemüveget viselniük és mobiltelefont használniuk. A cég azzal védekezik, hogy több ezer ember számára kínál munkahelyet, versenyképes fizetéssel, biztonságos megélhetéssel. Azért elgondolkodom azon, hogy sok embernek sokszor kell, a sok salakanyagnak meg erős „kisugárzása van”. Mindez napjainkban, Európa egyik legfejlettebb ipari államában. Akárhogy is kerülgetjük a témát, ez ma is rabszolgamunka, csak szemérmesen nem annak hívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!