Újabb világjárvány

2018.03.16. 08:00

Addiktív pótcselekvések alvás helyett

Egyre kevesebbet alszunk, és még a pihenést szolgáló óráink is romló tendenciát mutatnak.

Szabó Szabolcs

Újabb világjárvány seper végig a glóbuszon. Egyre kevesebbet alszunk, és még a pihenést szolgáló óráink is romló tendenciát mutatnak. E tényre az utóbbi másfél-­két évben már több tudományos cikk, értekezés hívta fel a figyelmet. A nem alvásnak és a rossz alvásnak számos negatív hatása van. Jelentősen emeli korunk piacvezető betegségei­nek kockázatát: depresszió, rák, cukorbetegség, ízületi panaszok és még sorolhatnánk hasábokon keresztül, ám ettől e helyen most eltekintünk – elég legyen ennyi a rettegtetésből.

A kutatók szerint az alvás­krízis a magyar lakosság több mint 30 százalékát érinti. A munkaerőpiacon aktív korosztály a leginkább veszélyeztetett. A dolgozók rendre többletmunkát vállalnak, ez pedig fokozott stresszel, túlhajszoltsággal, időhiánnyal jár. Úgy általában: rohanunk mindenfelé, de a hatékonyságunk csökken. Ettől egyre feszültebbekké válunk, a nap végén pedig nem lazítunk. Alvás helyett jöhet a tévé, a világháló és számos más addiktív pótcselekvés. Fáradtan fekszünk le aludni, kialvatlanul kelünk, és pörög minden tovább…

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatal generációk jóval kevesebbet szundítanak, mint a korábbi generációk gyermekei.

Igen: a kütyük átveszik a vezérlést még az eddig pihenésre szánt órák felett is. Nagyobb baj, hogy a felnőttek túlfeszített ritmusa átragad a fiatalokra is. Próbáljunk meg lazítani – kérik a szakértők. Kérdés: mikor lesz majd rá legalább egy fél óránk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!