tormanagyhatalom

2018.03.28. 06:45

Háztartási erőlegény

Ronda, reszelve megríkat, az íze pikáns és egyedi, napi szinten helye lenne a magyar konyhában, ráadásul még egészségesnek is mondják.

Szabó Szabolcs

Jó tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy roppant mód olcsó és viszonylag sokáig eláll.

A húsvét mostohagyermeke, amely csak a következő napokban kap némi népi közfigyelmet, akkor is csak a kispadon. Ő nem más mint a közönséges torma (Armoracia rusticana), amelyet még a dicső eleink cipeltek magukkal idáig Belső-Ázsiából. E zöldség egyik nemzeti büszkeségünk, hiszen az idevágó statisztikák bizonyítják: tormanagyhatalom vagyunk, pedig a magyar torma kilencvenvalahány százalékát nem messze Debrecentől a Vámospércs–Bagamér–Létavértes kis háromszögben termesztik. Létavértesen például csaknem százötven család foglalkozik termesz­tésével. Éves tormatermésünk hatvan százaléka exportra indul, roppant keresett Dániában is, az ottani torma ugyan hosszabb és súlyosabb a magyarnál, ám az íze gyenge, ezért magyar tormát kevernek hozzá, hogy erőre kapjon.

A torma legyen velünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!