2018.03.28. 06:45
Háztartási erőlegény
Ronda, reszelve megríkat, az íze pikáns és egyedi, napi szinten helye lenne a magyar konyhában, ráadásul még egészségesnek is mondják.
Jó tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy roppant mód olcsó és viszonylag sokáig eláll.
A húsvét mostohagyermeke, amely csak a következő napokban kap némi népi közfigyelmet, akkor is csak a kispadon. Ő nem más mint a közönséges torma (Armoracia rusticana), amelyet még a dicső eleink cipeltek magukkal idáig Belső-Ázsiából. E zöldség egyik nemzeti büszkeségünk, hiszen az idevágó statisztikák bizonyítják: tormanagyhatalom vagyunk, pedig a magyar torma kilencvenvalahány százalékát nem messze Debrecentől a Vámospércs–Bagamér–Létavértes kis háromszögben termesztik. Létavértesen például csaknem százötven család foglalkozik termesztésével. Éves tormatermésünk hatvan százaléka exportra indul, roppant keresett Dániában is, az ottani torma ugyan hosszabb és súlyosabb a magyarnál, ám az íze gyenge, ezért magyar tormát kevernek hozzá, hogy erőre kapjon.
A torma legyen velünk!