Daruszentmiklós

2016.10.18. 16:10

A szüreti rendezvénnyel az iskolájuknak is gyűjtöttek

Daruszentmiklós - Időutazásnak is nevezhetnénk a hétvégi daruszentmiklósi szüreti menetet, mert hangulatában, viseletében a régi népszokások újra megelevenedő szép példáját mutatta a falu utcáin keresztül- kasul tekergő fogatos csapat

Horváth László

Lovasok, néptáncosok és még sokan a község lakói közül arra áldozták szombati szabadidejüket, hogy bizonyítsák, a szüreti hagyományok ma is élnek Daruszentmiklóson.

Október 15-én délelőtt kilenc órakor a Benedek Elek Általános Iskola udvarán gyülekeztek a felvonulók, ahol lóhátra és fogatra pattant a szüreti sokaság. A hagyományoknak megfelelően utcáról utcára járt a színes és kurjongatásoktól hangos „sereg". Az egyik fő szervezőtől Stadler Melindától érdeklődtünk a részletekről.

A falu több utcájában is táncra perdültek a szüreti felvonulók, tizenkét állomást ejtett útba a víg hangulatú menet Fotó: Horváth László

- A szüreti rendezvény az iskola jótékonysági rendezvénye. 2010 óta vállalja a felvonulás részét a Magyar Hagyományőrző és Lovas Egyesület. Szerencsénkre nagyon összetartóak a környező települések. A mostani alkalommal már Dunaföldvárról is érkezett két fogat. Egyre több a csikós, akik csak úgy csatlakoznak hozzánk, mert híre megy a felvonulásnak. Számtalan utcán és tizenkét állomáson keresztül hangzik a szüreti felvonulók víg menete, élükön Czuppon Péter táncosaival. Este élőzenés bállal zárul a daruszentmiklósiak szüretelő hagyománya. A rendezvényre jellemző, hogy a lakosság és a civil szervezetek összefogásával látjuk vendégül a felvonulókat. A Kertbarátok Köre, a Falulánc, az önkormányzat, a vállalkozók képviselői mind megtalálhatóak a támogatók között. Az esti jótékonysági rendezvény pedig a szülői munkaközösség és a pedagógusok nagyon lelkiismeretes munkáját dicséri - ajánlotta figyelmünkbe a daruszentmiklósi szüreti szokások történetét Stadler Melinda.

Daruszentmiklóson ismét nagyszerű programot szerveztek. Ahogy hallottuk, húsz éve teszik rendületlenül, és remélhetőleg még ezután is hosszú évekig, sokak örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!