Vargha Tamás elnök a megyei önkormányzat szerepéről

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat az eddigi intézményirányító szerep helyett a területfejlesztéssel foglalkozik majd. Az új feladatkörről Vargha Tamás elnököt kérdeztük.

Tribolt Lajos

- Megszűnt a jelentős pénzek felett diszponáló regionális területfejlesztési tanács és a pénz nélkül vegetáló megyei területfejlesztési tanács is. A jogutódjuk a megyei önkormányzat lett...

- Igen, a közgyűlés lett a két szervezet jogutódja. A regionális fejlesztési ügynökség viszont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonába került.

 

 

- Segíti azért a három megyei önkormányzatot?
 
- Természetesen, a már most is meglévő gyakorlati együttműködést hamarosan megállapodásban is rögzíteni fogjuk. A folyamatban lévő ügyekben, ha döntést kell hoznunk, akkor azt ők készítik elő, a mi huszonhat fős önkormányzati hivatalunkkal együttműködve. Itt nálunk az első félév még a korábbi dolgok lezárásáról szól. Ezt követően kell majd átalakulni a területfejlesztés, tervezés hivatalává. Hiszen a közgyűlés lesz hivatott megyei területfejlesztési kérdésekben dönteni. A régiós feladatokra pedig létrehoztunk egy régiós regionális konzultációs fórumot, tagjai a három közgyűlési elnök. Minden régiót illető ügyben döntést hoznak, s a döntést mind a három közgyűlésnek jóvá kell hagynia. Létrejött egy megyei konzultációs fórum is, amelynek tagja a megyei közgyűlési elnök, a megyei testület által delegált plusz egy fő, jelen esetben Somogyi Balázs, a két megyei jogú város polgármestere, Cserna Gábor és Cser-Palkovics András, hiszen Székesfehérvár, Fejér megye székhelye, történelmi fővárosunk és Dunaújváros fejlesztése is fontos feladat.

- Az unió hétéves ciklusokban dolgozik, a mostani 2013 decemberében ér véget. Van még pénz, amire pályázatokat lehet kiírni?

- Vannak még pályázati kiírási lehetőségek, de az uniós ciklus nagy kérdései már jóval korábban eldőltek. A mi feladatunk az lesz, hogy a 2014-2020 közötti ciklust előkészítsük. Létezik egy európai stratégia: foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, klímaváltozás, oktatás és a szegénység kezelése. Az országos fejlesztési koncepció és -terv ennek figyelembevételével készül el, s azok része lesz majd a megyei fejlesztési koncepció és terv.

- Mi a tervezés metódusa?

- Munkatársainkkal készítettünk két megalapozó dokumentumot. Az egyik a megye 2030-ig szóló jövőképét vázolja, valamit az eléréséhez szükséges fő célokat. A másik a 2014-2020 közötti időszak fő prioritásait. A teljesség igénye nélkül a jövőképben olyan témák szerepelnek, mint a foglalkoztatás növelése, a nők társadalmi szerepvállalásának segítése, az oktatás színvonalának emelése, a roma integráció elősegítése, a dinamikus gazdasági növekedés, az agráradottságok jobb kihasználása, az életminőséget javító fejlesztések, infrastruktúra fejlesztéssel települések bekapcsolása a centrumok fejlődésébe, a turisztikai célú fejlesztések, a termőföld és a termőtalaj védelme. Jövő héten pedig szakmai előadást tartunk a területfejlesztés átalakuló rendszeréről a települési vezetőknek, területfejlesztési szakembereknek, majd a gazdasági vezetőknek, utána pedig sorra járjuk a településeket.

- Melyek a prioritások 2020-ig?

- A népességfogyás megállítása például. Egy év alatt 1620 fővel csökkent a megye lakossága. El kell érni a pozitív vándorlási mérleget. Az országban ma 50,2 százalékos a foglalkoztatás, nálunk 2,2 százalékkal magasabb. Az országos célkitűzés a 65 százalék elérése. Ezért a kis- és középvállalkozások támogatása fontos. De idesorolható a turizmusfejlesztés, az integrált terület- és településfejlesztés, valamint a közösségi közlekedés és a környezetfejlesztés is. A foglalkoztatás növelése, a segély helyett munkába állítási program folytatása, az ipari fejlesztések extenzív szakasza lezárult, ezért az intenzív fejlesztések között a feltétlenül szükséges kutatás és fejlesztés eredményeit kiaknázó gazdasági növekedés elősegítése, a termőföld védelme fontos, a Győr-Székesfehérvár-Dunaújváros-Kecskemét logisztikai tengely kapcsolódást jelent a dél-német ipari nagyklaszterhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!