Tinédzser rablóbanda - Még a rendőrök is megdöbbentek az életkorukon

Dunaújváros - Egy március elején elkövetett, eltervezett rablás elkövetőit kerítették kézre az újvárosi rendőrök. A trió tagjai tizenhét, tizennégy és tizenkét éves fiatalok, akik húsklopfolóval is bántották a sértettet.

Gallai Péter

Az eset még március hetedikén történt, amikor egy édesanya riasztotta a rendőrséget, miután hazafelé tartó lányát kirabolták. A fiatalt az iváncsai vasútállomás és Beloiannisz közötti földúton fogta közre három csuklyás fiú, akik az értékeit követelték. A megfélemlített lányt megfenyegették: megölik,  ha nem engedelmeskedik. A nyomaték kedvéért  egy fejszére hasonlító húsklopfolóval vállon is ütötték, kezét kicsavarták, és elvették telefonját, készpénzét, majd sorsára hagyták. A tini könnyű sérülésekkel szerencsésen megúszta az estet. A dunaújvárosi rendőrök sziszifuszi adatgyűjtésbe kezdtek, míg végül  a napokban a sértett telefonja nyomán eljutottak az elkövetőkhöz. 

Szabó Zoltán bűnügyiosztályvezető-helyettes elárulta:  megdöbbentek az elkövetők életkorán.  Az egyik alig tizenkét éves, a másik nem olyan régen töltötte be a tizennégyet, s a harmadik is csak a tizenhéthez közelít. A három nevelőotthonos fiatal vallomásából kiderült, hogy készültek a pénzszerző akcióra. Úgy tettek, mint akik iskolába indulnak,  ehelyett a vasútállomásra mentek, hogy elkapjanak valakit. Csuklyát is szereztek, hogy ne ismerjék fel őket, és azt is megbeszélték, melyikőjük fogja le az áldozatot. A nyomaték kedvéért vitték magukkal a húsklopfolót. A megszerzett értékekkel visszamentek az otthonba, ahol elmondásuk szerint a telefont elvették tőlük, a pénzt  pedig édességre költötték  mesélt a részletekről a nyomozó.

A kihallgatás során másra is fény derült: a bandatagok előző nap egy ittas férfitól próbáltak pénzt szerezni Iváncsán. A padon ülő embert  téglával dobták meg, de  továbbállt, nem tudtak elvenni tőle semmit. Januárban pedig, negyedik társukkal Székesfehérváron fenyegettek meg késsel egy fiút. Megrugdosták, megverték, de a közeledő biztonsági őrök láttán elmenekültek. A rendőrök még keresik e két eset sértettjeit.

Az ügy két fiatalkorú elkövetője már több ízben volt büntetve,  és többször is megszöktek már a nevelőotthonból. A két fiút a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a harmadik életkora miatt elkerüli a felelősségre vonást.A csuklyás   rablók megfenyegették a fiatal lányt, hogy  megölikEgyre tudatosabbak  és erőszakosabbakA nyomozók szerint megfigyelhető, hogy sajnos a fiatalok egyre erőszakosabban és tudatosabban követik el a bűncselekményeket.   Sok esetben nem elégszenek meg az értékek elvételével, emellett  még súlyosan bántalmazzák is az áldozatokat. Ennél az esetnél is előre eltervezték a rablást,  csuklyákat  szereztek, és a menekülésüket is megszervezték. Ezek a tények  pedig igencsak aggasztóak  a jövőre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!