Súlyos összegek közúti szabályszegésért - íme a büntetési tételek

DH - Aki vezet és a mobiltelefon után nyúlna, most már gondoljon arra: súlyos összegekbe kerülhet ez a mozdulat. Akárcsak a bukósisak és a biztonsági öv nélküli közlekedés, vagy a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása.

duol.hu

Augusztus 01-jével megváltoztak a passzív biztonsági eszközök, valamint a járművezetés közbeni mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértőivel kapcsolatos szabályok.
 
A jövőben azokkal a járművezetőkkel szemben, akik menet közben mobiloznak, vagy nem használják a gyermekbiztonsági rendszert, illetve a biztonsági övet nem kötik be, valamint azokkal a motorosokkal szemben, akik nem használnak bukósisakot, a rendőrök nem szabálysértési eljárást kezdeményeznek, hanem közigazgatási eljárást.
 
A kettő között az a különbség, hogy eddig a rendőrnek – hogyha megállította az előbb felsorolt esetekben a szabályszegőt – három lehetősége volt. Vagy figyelmeztette a sofőrt, vagy helyszíni bírságot szabott ki, és csekket adott át neki, vagy szabálysértési feljelentést tett ellene.
A most életbe lépett kormányrendelet alapján azonban ezeket a szabálysértéseket közigazgatási eljárásban vizsgálják a rendőrök, és közigazgatási bírságot szabnak ki a szabályszegőkre, de közúti közlekedési előéleti pontot nem adnak. 
 
Eddig a helyszíni bírság maximum 20.000.- Ft lehetett, míg a szabálysértési eljárás esetén a pénzbírság maximum 30.000.- Ft, és a rendőrnek az összeg kiszabásakor mérlegelési lehetősége volt.
A most hatályba lépett jogszabály azonban fix összegeket szab meg közigazgatási bírságként az egyes szabálysértéseknél annak függvényében, hogy azt lakott területen belül, vagy kívül, illetve autóúton, vagy autópályán követték el.
 
Ennek függvényében:
-          menet közbeni mobilozásért lakott területen belül: 10.000.- Ft, lakott területen kívül: 15.000.- Ft, míg autóúton vagy autópályán 20.000.- Ft a közigazgatási bírság,
-          a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása lakott területen belül 15.000.- Ft, lakott területen kívül 30.000.- Ft, míg autóúton vagy autópályán 45.000.- Ft,
-          a biztonsági öv és a motorkerékpár-bukósisak használatának elmulasztása miatt a jármű vezetője és utasai is felelnek, és a bírság mindkét esetben lakott területen belül 10.000.- Ft, lakott területen kívül 20.000.- Ft, míg autóúton vagy autópályán 30.000.- Ft - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Németh-Kész Mónika.
       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!